– Vi har ett nytt politiskt styre i kommunen så det kommer att bli extra intressant att höra hur de tänker och vad de vill göra med Tierp i framtiden, säger Isabelle Axelsson, ordförande i föreningen Utveckla Örbyhus, Tobo och Vendel.

Det är föreningen Utveckla Örbyhus, Tobo och Vendel som arrangerar framtidsveckan som pågår fram till nu på söndag. Det övergripande temat för veckan är miljö- och hälsa.

På söndag är det avslutning med en föreläsning av journalisten Po Tidholm som nyligen gett ut boken "Läget i landet". Han kommer under sin föreläsning att prata om framtidens samhälle.

Efter föreläsningen blir det samtal med politikerna Sara Sjödal (C), Viktoria Söderling (S) samt representanter från både näringsliv och civilsamhälle på samma tema.

Sara Sjödal är i dag oppositionsråd i Tierps kommun medan Viktoria Söderling är utskottsordförande med ansvar för frågor som rör arbete och omsorg. Vid valet i september fick alliansen 21 av 49 mandat i kommunfullmäktige medan den röda sidan där S ingår fick totalt 20 och SD åtta mandat.

– Tanken med föreläsningen och samtalet liksom hela framtidsveckan är att vi vill inspirera människor till en mera hållbar livsstil och att de ska fundera vad som är en hållbar utveckling i vårt samhälle, förklarar Isabelle Axelsson.

Förutom föreläsningar och debatter blir det guidade turer i Örbyhus och föreläsningar om fladdermöss och en höstmarknad.