De har tröttnat på stök och hyr in väktare

Det har fått nog av hot och stök mot personal och kunder. Nu hyr Hemköp i Tierp in väktare för att få lugnt vid butiken.

Hemköpshandlarna Erik Bergström och Magnus Lindberg har tröttnat på stöket från ungdomsgäng vid deras butik i Tierp på kvällstid och hyr nu in väktare.

Hemköpshandlarna Erik Bergström och Magnus Lindberg har tröttnat på stöket från ungdomsgäng vid deras butik i Tierp på kvällstid och hyr nu in väktare.

Foto: Privat

Sociala problem2019-11-30 12:00

– Det handlar om omtanke och säkerhet för vår personal och våra kunder, säger Erik Bergström som äger Hemköpsbutiken i Tierp tillsammans med Magnus Lindberg.

Problemen vid matbutiken har pågått sedan i början av året. Enligt vad tidningen erfar så handlar det om flera ungdomsgrupperingar som håller till utanför samt inne i butiken och stökar, stör och i vissa fall hotar människor som är på väg in i butiken.

– Vissa upplever det nästan som att det inte ska bli insläppta i butiken av de här personerna. Även bland personalen är det många som känner sig otrygga, säger Magnus Lindberg.

Han förklarar att de regelbundet får ingripa och köra ut ungdomar som är inne i butiken och ställer till problem.

– Det är framförallt på kvällstid som de här problemen uppstår och framförallt runt klockan nio. Kanske är det då som ungdomsgården och idrottsträningarna slutar. Vi har också noterat att snatterierna i butiken ökat, förklarar Erik Bergström.

Det hela kulminerade för en kort tid sedan då det kom reaktioner på sociala medier om att kunder inte längre ville åka till butiken och handla på kvällstid på grund av den stökiga situationen.

– Vi har nu beslutat att ta in väktare som ska sköta bevakningen för att vi ska få en ökad säkerhet vid butiken, säger Magnus Lindberg.

Båda skulle vilja slippa ha väktare vid butiken.

– Tyvärr är det ett måste för att trygga säkerheten, säger Magnus Lindberg som uppskattar att det kommer att kosta runt 50 000 kronor i månaden med väktare.

Hos polisen är man medveten om att det varit problem vid matbutiken. Enligt kommunpolisen Jörgen Wilestedt har man också haft en ökad närvaro vid butiken under sommaren och delar av hösten.

– Vår uppfattning är att det lugnat ner sig lite nu. Men nu när jag fått den här informationen så kommer vi att titta på vad vi kan göra, säger Jörgen Wilestedt.

De båda handlarna skulle också vilja se en ökad aktivitet från kommunens sida för att trygga säkerheten på gator och torg i Tierps tätort.

– När det gäller väktare så finns ett politiskt beslut att de inte ska införas i kommunen. Däremot jobbar vi med förebyggande arbete på ungdomsgården samt med trygghetsfrågor när det gäller belysning och att klippa ned och ta bort träd och buskar för att öppna upp platser för att öka insynen, säger Randi Graungaard, kommundirektör i Tierps kommun.

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!