På Barnens bruk får barnen springa fritt. Upptäckandet och leken är i fokus. Allt som finns härinne ska tåla nyfikna barnhänder.
- Det gör inget om ni har sönder något, brukar jag säga. Då hämtar jag bara hammare och spik, säger vaktmästaren Roine Henriksson.

I det lilla pettssonska köket med pelargoner och rödrutiga gardiner är det hemtrevligt, tycker 5-åriga Thea Hovberg och 4-åriga Hanna Österberg från Björklinge. Egentligen är de kompisar och grannar. Men nu leker de att Thea Hovberg är mamma och Hanna Österberg storasyster. Thea har just lagat till ärtsoppa och pannkakor på vedspisen och dukat upp bordet. Hon har varit på Barnens bruk fler gånger tidigare och springer före och visar vad som finns att se. Tjejerna klättrar vigt upp i en ställning, rutschar nerför en kana och hamnar i ett hav av svart skumgummi.

Sedan bär det av ned i den mörka källaren. Där finns ett rum som är helt tapetserat med speglar. Vart man än vänder sig ser man sig själv. Hanna Österberg ropar dit storasyster Elin och lillebror Erik som vrider och vänder på sig, fascinerade av de nya visionerna. Längre bort i de mörka och källardoftande gruvgångarna öppnar sig små upplysta hål i bergväggarna.

Tittskåpen är fulla med underfundiga och lustiga detaljer, som till exempel ett akvarium med en fiskformad penna - en Penn-sill. 2-åriga Erik Österberg står länge och tittar på alla de konstiga djuren. Thea Hovbergs pappa väntar tålmodigt i solen vid ingången.
- Barnen ledsnar aldrig på att vara här. De kan vara här en hel dag och leka. Det är väl i så fall vi pappor som kan bli lite otåliga, säger han och tittar ut mot den blå himlen.

Barnens bruk skapades av den lekfulle konstnären Leif Högström och Sven Nordqvist, författaren bakom böckerna om Findus och Pettsson. Här finns bland annat en modelljärnväg, skola, smedja, handelsbod, gruvgångar och snidade insekter.

Roine Henriksson har träffat upphovsmännen flera gånger och berättar att Sven Nordqvist envisades med att Barnens bruk skulle vara helt gratis. Hans ideal var ett lekparadis där alla barn var välkomna oavsett föräldrarnas plånböcker.
- Barnens lek ska inte kosta brukade han säga. Men det fungerar ju inte i realiteten tyvärr. Vi måste ta betalat för att kunna driva verksamheten, säger Roine Henriksson.