Wenngarn slott bjuder in till spökvandring

Vad gömmer sig i väggarna? Finns det en tusen år gammal förbannelse? Wenngarn slott bjuder in till spökvandring i november.

Wenngarn slott anordnar spökturer under höstlovet.  
"Det är en spännande miljö att berätta om öden från en avlägsen tid i kvällsmörkret", säger guiden Dorit Neujahr Johansson.

Wenngarn slott anordnar spökturer under höstlovet. "Det är en spännande miljö att berätta om öden från en avlägsen tid i kvällsmörkret", säger guiden Dorit Neujahr Johansson.

Foto: Dorit Neujahr Johansson

Sigtuna2019-10-29 16:00

Wenngarn slott har en lång historia. Här har Vasaätten, statsmän, riddare och riksråd bott och härskat genom århundradena. Sveriges äldsta bevarade brev från 1164 handlar om området kring Wenngarn. 

– Spökvandringen är en lite annorlunda guidad visning. Wenngarn har en historia som går tillbaka nära 1000 år i tiden. Saga, sägen och spöken tillhör den mörka undervegetationen av det vi inte hittar i historieböckerna, säger Dorit Neujahr Johansson, certifierad Sigtunaguide som håller i visningarna. 

De två spökturerna som hålls 2 och 7 november arrangeras av Sigtuna travel tourist guide. Samma datum anordnas även familjevisning med spöktema. Under de guidade visningarna är slottscafét öppet. För den som vill gå en spökvandring en annan dag går det också att boka en privat visning. 

– Vi började anordna spökvandringar förra året och grupperna blev snabbt uppbokade. Vi har max 20-25 personer under en guidad spöktur och anpassar innehållet utifrån gruppen. 

– Det är en spännande miljö att berätta om öden från en avlägsen tid i kvällsmörkret. Vi tänder levande ljus för att skapa stämning. Finns det en tusen år gammal förbannelse och finns det spöken? Många har känt sig omgivna av andeväsen här på Wenngarn, berättar Dorit Neujahr Johansson. 

Under spökturen får besökarna utforska delar av slottet som man vanligtvis inte visar.  

– Vi börjar i källaren och avslutar på vinden. Vem vet, kanske kommer guiden att bjuda på lite fladdermusblod för att få bra mörkerseende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!