S:t Pers kyrkoruin har öppnats igen

Ett av Sigtuna stads största besöksmål, S:t Pers kyrkoruin, är nu säker att kliva in igen.

S:t Pers kyrkoruin var tidigare farlig att gå in i på grund av rasrisk. Nu är 1100-tals ruinen restaurerad och säker att kliva in i, igen.

S:t Pers kyrkoruin var tidigare farlig att gå in i på grund av rasrisk. Nu är 1100-tals ruinen restaurerad och säker att kliva in i, igen.

Foto: Jens Flyckt/UNT arkiv

Sigtuna kommun2019-10-31 15:40

Sigtuna stads kyrkoruiner har under flera år varit förfallna och på grund av rasrisken har det varit förbjudet att kliva in i dem.

Men sedan förra står S:t Olofs ruin hel igen och nu är även restaureringen av S:t Pers kyrkoruin klar.

S:t Per som är från 1100-talet, bär numera även spår av vår tid.

– Mitt tips till dem som besöker S:t Per är att leta efter olika tidslager. Under restaureringen har exempelvis ”2019” stansats in i järnstagen som slagits in för att hålla ihop väggarna, säger Ted Hesselbom, chef för Sigtuna Museum och Art.

Framöver kommer ett besök i kyrkoruinen kunna kombineras med andra kulturupplevelser. Exempelvis kommer ett inslag under Litteraturfestivalen i maj att hållas här.

– Vi tittar, tillsammans med fastighetsägaren och andra berörda parter, på möjligheterna att förlägga evenemang, konserter, utställningar och liknande i och kring kyrkoruinen. Detta måste givetvis ske varsamt och med respekt för platsen, men vi ser en stimulerande utveckling av riksintresset S:t Pers kyrkoruin, säger Lars Björling (SfS), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

De tre medeltida kyrkoruinerna i Sigtuna är unika och lockar flera tusen besökare varje år. 

Förutom S:t Per finns S:t Olof som restaurerades i förra året och S:t Lars, där en digital scanning och granskning av ruinen kommer att påbörjas nästa år.

Satsningen på ruinerna är ett samarbetsprojekt mellan Sigtuna kommun, Sigtuna församling, länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet. Restaureringen av S:t Per har totalt kostat 5,6 miljoner kronor.

Karta: Sigtuna Stad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!