Sju månader utan värme och varmvatten

Verksamheterna i Gimo Galleria har varit utan varmvatten och värme i drygt sju månader efter strul med fastighetsägaren. ”Vi klarar inte vintern om det ska vara såhär”, säger en av hyresgästerna.

Sten Hallberg, verksamhetschef på Aktivt Stöd, driver en av verksamheterna i Gimo Galleria.

Sten Hallberg, verksamhetschef på Aktivt Stöd, driver en av verksamheterna i Gimo Galleria.

Foto: Robert Gabrielsson

Östhammars kommun2019-10-08 20:03

Företagarna kompenserar med egna införskaffade byggfläktar och element. Frisören har fått lov att skaffa en egen varmvattenberedare för att kunna tvätta håret på sina kunder. Sedan den 11 mars har det varken funnits värme eller varmvatten. Enligt uppgifter från fastighetsägaren ska det bland annat röra sig om obetalda fakturor som orsakat problemen.

– Blir det kallare än såhär går det inte längre att ha någon verksamhet här, säger Åsa Holm på Frizzeringen.

– Det här är verkligen inte bra, jag tappar ju gäster eftersom det är så kallt här inne, säger Dilek Tosun som driver restaurangen i gallerian.

Även strömmen har blivit avstängd vid två tillfällen. Företagen får också dela på sysslor som skottning och sandning, trots att ansvaret för yttre skötsel ligger på fastighetsägaren. Företagarna har kontaktat en jurist som råder dem att lämna lokalen eftersom fastighetsägaren brutit mot avtalet. Annat kan de inte göra. Men det är svårt att hitta lokaler i Gimo och det är kostsamt att flytta verksamheten.

– Vi känner oss maktlösa, säger Linda Lamell, ägare av Fothälsan.

Sten Hallberg, verksamhetschef för Aktivt Stöd i Gimo Galleria har tappat deltagare i den dagliga verksamheten på grund av de rådande förhållandena. 

– Hela historien är sorglig och vi försöker göra det bästa av situationen, säger han.

När UNT når fastighetsägaren Lars Forslin vid Gimo Galleria Fastigheter AB bekräftar han att det bland annat är obetalda fakturor som orsakat avstängningarna. Enligt honom har ingen av hyresgästerna behövt betala hyra sedan i mars, och därför är det också svårt att betala bolagets egna fakturor. Hyresgästerna uppger dock att de flera gånger efterfrågat fakturor men utan återkoppling.

Varför finns det fortfarande ingen värme och varmvatten?
– Det beror på att är en väldigt gammal anläggning som förser huset med värme och vatten. Anläggningen är under reparation, men det är inte så lätt att reparera en sådan gammal anläggning.

Ska inte du som fastighetsägare stå för bland annat sandning och skottning? 
– Vi skottar ju snö, sandar och saltar, så vad hyresgästerna har sagt får stå för dem.

När kommer varmvattnet och värmen tillbaka?
– Så snart som möjligt. Det kommer att lösa sig innan vintern, säger Lars Forslin.

Kan du förstå att det är svårt att bedriva en verksamhet utan varmvatten och värme?
– Självklart, säger Lars Forslin.

I Gimo Galleria finns totalt fem verksamheter.
I Gimo Galleria finns totalt fem verksamheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!