– Kommunstyrelsen har sagt att man ska pausa byggandet av idrottshallar i ett år. Men det står inget om hur länge man ska pausa byggandet av äldreboendet i Öregrund. Det gör oss lite förtvivlade faktiskt, säger Kerstin Björck Jansson (C) som är ordförande i socialnämnden.

Beslutet att lägga en protest togs på socialnämndens senaste möte, där även Östhammarshems vd fanns på plats för att redovisa om de långt gångna planerna på nya Tallparkshöjden. 3 miljoner kronor är redan investerade, och tanken var att sätta spaden i jorden inom kort. Men så blir det inte. Kommunstyrelsen har nyligen beslutat att frysa projektet med hänvisning till kommunens ansträngda ekonomi. I stället har chefstjänstemän fått i uppdrag att snabbutreda hur behovet av fler äldreboendeplatser – drygt 35 nya var planerade i Öregrund – skulle kunna tillgodoses. Man har kommit fram till att 14 boendeplatser finns tillgängliga via enkla åtgärder på Östhammars vårdcentrum.

Men bara tio platser finns, enligt Kerstin Björck Jansson som sågar kommunstyrelsens tvära kast med en utredning som hastats fram.

– Jag förstår att Öregrundsborna är besvikna. Lika besvikna är vi i socialnämnden, säger Kerstin Björck Jansson som också meddelar att hon lämnar Centerpartiets kommunkrets och avdelning efter 60 år och hellre är partilös.

– Det känns väldigt smärtsamt, men det finns för många områden där partiet svikit. Beslutet om Tallparkshöjden var droppen. Jag förstår att det är mycket pengar, men det handlar om prioriteringar i välfärden för de mest svaga människorna.

Läs mer:

Kommunledningen försvarar beslutet