Olyckan inträffade en sen kväll i slutet av november förra året i samband med snöröjning på en parkeringsplats i Öregrund. Fotgängaren som gick med kryckor skulle passera traktorn när den stod stilla, men hann inte förbi innan traktorn backade över honom och han hamnade på marken. Han blev sedan överkörd ytterligare en gång när traktorn vände framåt. Fotgängaren fick flera frakturer och skadade ett ben så illa att det måste amputeras och han hamnade i rullstol.

LÄS MER: Man backades över med traktor

Föraren åtalades för att ha orsakat skadorna men nekade till brott. Vid rättegången förklarade mannen att han arbetat med snöröjning i många år och brukade köra i mycket låg hastighet och hålla ordentlig uppsikt runt fordonet. Vid det aktuella tillfället såg han emellertid inte fotgängaren innan mannen låg skadad på marken.

Tingsrätten slår nu fast att föraren genom oaktsamhet orsakat fotgängarens skador. Enligt rätten borde föraren i större utsträckning ha kontrollerat om någon befann sig bakom traktorn. Domstolen betonar att det var mörkt ute och att snöröjningen skedde på en p-plats där människor ofta kan vara i rörelse.

Föraren döms för vållande till kroppsskada till 50 dagsböter.