Att säga att nyckelharpan är viktig i Esbjörn Hogmarks liv är ingen överdrift. Tvärtom löper intresset som en röd tråd genom hela hans liv – från barndomen då han växte upp i Österbybruk, nyckelharpans Mekka, till nu när han själv alltid har ett nyckelharpsbygge på gång och gärna spelar tillsammans med andra; inte minst sin bror.

– Sture och jag är tvillingar och vi fascinerades båda av nyckelharporna redan som små. Ingen av oss har arbetat som musiker, men vi har hela tiden haft folkmusiken som ett stort och viktigt fritidsintresse, säger Esbjörn Hogmark och fortsätter:

– Jag blev riksspelman 1983, men brorsan blev det redan 1979.

Sedan många år tillbaka bor Sture i Uppsala och Esbjörn har slagit ner bopålarna i Gyllby, utanför Örbyhus.

Här har han två verkstäder; en mindre inne i boningshuset där han tillverkar de flesta av sina nyckelharpor och en större i ett uthus på gården där han håller kurser.

– Men när vi är riktigt många, som vid mästarbyggkursen jag håller inför stämman, håller vi till vid Eric Sahlström-institutet i Tobo.

Stämman ja. Sedan 1975 har Nyckelharpstämman årligen arrangerats i Österbybruk och de senaste åren har den fått sällskap av Gillestämman, som till en början hölls på nationaldagen men som nu äger rum samma helg som Nyckelharpsstämman.

– Utställningar och bedömningar av nyckelharpor har vi haft i många år, men vad många inte vet är att man också kan få träffa byggare och köpa sig en egen harpa, avslutar Esbjörn Hogmark.