Länets brandstationer öppnade dörrarna

Under lördagen öppnade 17 brandstationer i Uppsala län sina verksamheter för allmänheten.

Joakim Jansson, stationschef på brandstationen i Östhammar.

Joakim Jansson, stationschef på brandstationen i Östhammar.

Foto: Robert Gabrielsson

Östhammars kommun2019-09-15 10:00

Besökarna fick insyn i verksamheterna, möjligheten att titta på utrustning, fordon och ställa frågor om hur det är att vara brandman. Ett populärt tillfälle för barn och familjer, men också en möjlighet för den som var intresserad av att bli brandman att få veta mer om yrket.

– På plats fanns det en komplett arbetsstyrka samt representation från Brandförebyggande, säger Joakim Jansson, stationschef på Östhammars brandstation.

Östhammars brandstation har alltid minst en styrkeledare och fyra brandmän i beredskap. I dag har man 24 stycken anställda deltidsbrandmän och söker nästan alltid nya kollegor. Joakim Jansson upplever dock inte att man har haft några problem att hitta personal ut till Östhammar. Men det kan vara klurigt att hitta personer som har sitt heltidsjobb på samma ort som den aktuella brandstationen. Ett problem som speglar verkligheten för brandstationer runt om i hela landet.

– En deltidsbrandman har ju sju minuter på sig från att larmet går till dess att hon eller han ska sitta ombytt och klar i brandbilen på stationen. Det är en utmaning att hålla beredskap men vi hjälps åt och täcker upp för varandra, säger Joakim Jansson.

Och det är inte bara personalen som får vara beredda på en utryckning.

– Har man familj så blir det en lika stor insats för dem, alla måste ju vara beredda på att en familjemedlem kan behöva rycka ut, säger Joakim Jansson.

Att deltidsbrandmän har en heltidsanställning på sidan är i princip ett krav, det är svårt att försörja sig annars. 

Årets sommar har, föga överraskande, varit något lugnare än fjolårets torra sommar. Då fick man förstärka med resurser till bland annat Västmanland och Jämtland, samtidigt som det var mycket bränder i närområdet. Men beredskapen i det egna området tummar man aldrig på, utan det blir den överflödiga styrkan som får åka till andra platser och hjälpa till.

– Vi hanterade också det som skedde på hemmaplan, säger Joakim Jansson.

Hur tycker du brandmansyrket har förändrats över tid?

– Det har skett en stor utveckling i utbildning och utrustning. Och jag måste säga att Uppsala brandförsvar ligger i bräschen när det kommer till utrustning och fordon, säger Joakim Jansson.

Östhammars och övriga brandstationer runtom i Tierp och Uppsala höll öppet för allmänheten mellan 12 och 15 på lördagen. Uppsala brandförsvar hade även öppet hus på Gräsö räddningsvärn, Hållnäs räddningsvärn och Gamla Uppsala brandkårsmuseum.

En deltidsbrandman i beredskap har sju minuter på sig att ta sig till brandstationen och byta om.
En deltidsbrandman i beredskap har sju minuter på sig att ta sig till brandstationen och byta om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!