Barnen från förskolan Granen i Österbybruk sitter på golvet i ett mindre rum i Idrottsgården Ladan i Gimo. På sig har de sina reflexvästar och spänningen är stor inför det okända som väntar.

Dagens föreställning är den tolfte och sista i ordningen. När den är genomförd har alla fyraåringar som går på förskola i Östhammars kommun sett den och även många femåringar.

– Era skor vill stanna här och vila en stund. När ni tagit av er dem ska vi följa ett ljusspår in i den stora salen, säger Annelie Arffman eller Annelie Blå som barnen kallar henne och som hon heter i föreställningen.

Artikelbild

| Mariposas scenkonstföreställning baseras på de tidigare möten de haft med publiken; den här gången från förskolan Granen i Österbybruk.

Bakgrunden till besöket i Ladan och scenkompaniet Mariposas tidigare besök på samtliga förskolor är projektet Skapande förskola.

– Skapande skola har funnits i tio år och nu har vi utökat det till att också gälla förskolorna.

– Vi har haft några pilotprojekt och den här våren är den första som varit öppen för alla kommuner att ansöka om pengar till, säger Marie Fagerlind, handläggare på Kulturrådet och den här dagen på plats för att stilla sin egen nyfikenhet.

Östhammars kommun har fått 250 000 kronor hittills och kommande läsår väntar lika mycket. Det är klart och förhoppningen är en fortsättning även därefter.

Artikelbild

| Mariposas scenkonstföreställning är en del i det nya projektet Skapande förskola.

En blomma, en hatt och en tratt. Det är grunden i Mariposas projekt Oredan, ett projekt som inleddes med en introduktionskväll för förskolepedagogerna.

Därefter följde två tillfällen då skådespelarna Helena Lambert, Annelie Arffman och Mats Karlsson var på turné runt om i kommunen och höll workshops med barnen.

Artikelbild

| Helena Lambert i scenkompaniet Mariposa har för barnen blivit känd som Helena Gul.

– Vi har bland annat lyssnat på ljud, agerat på olika sätt och så har barnen fått vara med och lösa fiktiva konflikter oss emellan, säger Helena Lambert alias Helena Gul.

Under föreställningen rullar röda garnnystan över scenen som drömspår. Dessa följer skådespelarna och de berättar om saker som kommit upp i samtalen med barnen – i just den här föreställningen naturligt nog med Granens förskolebarn.

Artikelbild

| Annelie Arffman, Helena Lambert och Mats Karlsson ingår i scenkompaniet Mariposa. Tillsammans med fyraåringar i Östhammars kommun har de under våren genomfört projektet Oredan och nyligen avslutades det med en scenkonstföreställning i Ladan i Gimo.

– Tratten behöver en hatt, säger Annelie Blå.

– Och hatten behöver en tratt, svarar Helena Gul.

Barnen visar stor förtjusning när de känner igen sig och efter föreställningen är de upprymda och glada.

– Jag tycker att båten var bäst och så tycker jag att det var bra att de blev sams alla tre, säger femåriga James.

Till hösten väntar ytterligare en introduktionsdag för pedagogerna och tanken är att de sedan ska kunna skapa mer tillsammans med sina förskolebarn, även när inte skådespelarna från Mariposa är där.

– Vi vill utveckla våra konstnärliga metoder och verktyg efter förskolornas egna behov, säger Helena Lambert.