I över 20 år har det arrangerats konstrunda på Gräsö. Från början hette arrangemanget Gräsö konstsommar, men när Kyll Hellberg och Ulla Gerbrand tog över arrangörskapet för sju år sedan döptes det om till Gräsö konstrunda.

– Det har blivit en tradition och det är många människor som återkommer. Det är många personer som jag enbart träffar vecka 28 varje år som kommer till Gräsö för att gå på konstrunda, säger Ulla Gerbrand.

I år går det att besöka 24 platser runt om på ön. Enligt Ulla Gerbrand har det legat på det antalet de senaste åren, men samtidigt är det fler deltagare som är med i år.

Artikelbild

| Det finns många vackra platser att besöka under Gräsö konstrunda.

– I år är det 57 deltagare och det är rekord. Det är positivt att det fler som ställer ut på en och samma plats, för då får besökarna mycket att se, säger Ulla Gerbrand.

Vid natursköna Norrboda fiskehamn ställer två debutanter ut. Floristen Elin Lindqvist och fotografen Karin Kronvall har dekorerat om en gammal sjöbod. Ett tydligt tema gestaltar sig i lokalen – blommor.

– Jag och Elin delar passionen för blommor och jag har alltid älskat blommor. De är dessutom väldigt tacksamma att fotografera, säger Karin Kronvall.

Runt om i sjöboden finns kreativa dukningar som Elin Lindkvist anpassat till den maritima miljön och som samtidigt dekorerats med blommor och andra växter. På väggarna hänger Karin Kronvalls makrofotograferade blommor. En vägg är till exempel fylld med fotografier av Upplands landskapsblomma.

Artikelbild

| Elin Lindqvist fokuserade på att skapa dukningar som inspirerades av sjöboden de befann sig i. Blommorna kompletterades av maritima inslag som abborrar, gäddor och propellrar.

– Det här är från maj i år när jag för första gången åkte ut till Kungsängen för att titta på alla vackra kungsängsliljor. Det var ett helt hav av blommor som aldrig tog slut. Det är en speciell blomma med ett vacker mönster, säger Karin Kronvall.

Både Elin Lindqvist och Karin Kronvall bor i Uppsala, men Elin Lindqvist har en stark koppling till Gräsö.

Artikelbild

| Fotografen Karin Kronvall visade upp flera bilder kungsängsliljan.

– Jag kommer från Gräsö och det är min pappas sjöbod som vi är i. Jag har besökt den här konstrundan under många år och kände att det skulle vara kul att vara med, säger Elin Lindqvist.

I början av årets konstrunda var det många som tagit sig till norra Gräsö för att besöka fiskehamnen.

Artikelbild

| Evy Tydal var med på konstrundan för tredje året i rad.

– Det är jätteroligt. Jag tror att det var 200 besökare första dagen, säger Elin Lindqvist.

Kommer ni fortsätta att göra sådan här saker tillsammans?

Artikelbild

| Elin Lindqvist arbetade mycket med den befintliga miljön i sköboden för att skapa en spännande inredning.

– Ja, det är inte omöjligt och vi jobbar bra ihop. Det är så himla kul när man kan hjälpas åt. Vi kompletterar varandra bra.