Dörren i Stallängan vid Österbybruks herrgård står öppen och inne i lokalen småpratar Torsten Spaak och Torbjörn Eriksson med varann.

Tillsammans har de nyligen startat handelsbolaget Byggnadsvård & Återbruk och än så länge disponerar de ungefär hundra kvadratmeter i byggnaden.

– Men den 1 december får vi tillgång till ytterligare hundra kvadratmeter och då kommer vi att ha en verkligt stor yta att röra oss på, säger Torsten Spaak.

Artikelbild

| Torsten Spaak och Torbjörn Eriksson har startat företag ihop.

Bakom uppstarten står det faktum att Torsten och hans fru för fem år sedan köpte ett fritidshus i Söderskogen, strax utanför Dannemora.

– Vi lärde känna Torbjörn och Agneta, som hade haft fritidshus där länge, och vi märkte snart att vi delade intresset för gamla saker.

Torbjörn Eriksson hade i tio års tid närt en dröm om att någon gång få driva ett företag med inriktning på byggnadsvård och när han nu hade någon att göra verklighet av drömmen tillsammans med var det bara att köra i gång.

De smygöppnade i september och redan har verksamheten väckt intresse i byggnadsvårds- och återbrukssvängen. Både i närområdet och i ringar som når ända till Gävle och Stockholm.

Artikelbild

| Torsten Spaak har ett stort intresse för gamla ting och återbrukar gärna när han själv renoverar. Tillsammans med Torbjörn Eriksson har han nu startat företaget Byggnadsvård & Återbruk i Stallängan vid Österbybruks herrgård.

Till Stockholm åker också Torsten Spaak för att köpa in saker och han har fått bra kontakt med såväl privatpersoner som byggföretag.

– När fastigheter ska renoveras är det mycket gammalt som ersätts med nytt. Vi vill ta tillvara det som sorteras bort, säger han.

Än så länge bor han och hustrun Gunilla i Åkersberga, så han har inte så långt till huvudstaden. Men snart går flyttlasset till en bostad i Österbybruk och därmed går de än en gång i paret Eriksson-Roséns fotspår.

– Ja, vi har bott i Österbybruk i många år nu, säger Torbjörn Eriksson och fortsätter:

– Jag är statsanställd och kan därför lägga mycket tid på företaget. Vissa dagar åker jag runt i Uppland och köper in saker, andra dagar svärtar jag en gammal järnspis eller skruvar ihop en dörrkarm inför försäljning.

Dörrar och fönster har de mycket av i sitt ihopsamlade lager. Likaså finns här grindar, delar till järnspisar, lampor av olika slag och verktyg.

– Det är enbart återbruk vi ägnar oss åt. Ingenting nytillverkat efter gammal förlaga, äldst i sortimentet är just nu ett beslag från 1700-talet och yngst är ett par dubbeldörrar från 1940-talet, säger Torbjörn Eriksson.

Han tycker att det är fantastiskt att de nu får bedriva sin verksamhet i en herrgårdsmiljö som den i Österbybruk och han får medhåll av sin kollega.

– Läget kan helt enkelt inte bli bättre och dessutom ligger vi mitt emellan byggnadsvårdsbutikerna i Gysinge och Nacka, säger Torsten Spaak.