Vid lunchtid stängdes bron norr om Härnösand av för trafik på grund av de kraftiga vindarna. Beskedet under fredagskvällen är att den kan öppnas först vid midnatt.

Det är också en prognos så det kan förlängas, säger Jesper Andersson vid Trafikverket.

E10 mellan Björkliden och Riksgränsen är avstängd till på lördag klockan 06 och likaså väg 95. Väg 336 vid Åre mot norska gränsen har även den fått stängas.

Artikelbild

| Det är varning för storm i Norrlandsfjällen.

Luttrade

Länsstyrelsen i Västerbotten uppmanade invånarna att samla ihop det nödvändigaste och inte ge sig ut i onödan. Man bör också vara beredd på strömavbrott, tappa upp dricksvatten, samt köpa värmeljus och batterier.

I grunden handlar det om att se över sin beredskap hemma, säger Tobias Vintheimer, beredskapstjänsteman på länsstyrelsen i Västerbotten, till TT.

Lasse Rydstedt, räddningschef i beredskap i Vilhelmina, Dorotea och Åsele, berättar att invånarna är vana vid att hantera den här typen av väder.

Artikelbild

| En igensnöad port i Hemavan.

Får man bara varningarna i tid så kan folk förbereda sig, säger han.

Tåg inställt

Både bussar och tåg i de västra delarna av stormområdet i norra Sverige ställdes in i förväg.

Vi förekom stormen och ställde in tågen mellan Kiruna och Narvik och mellan Östersund och Duved. Vi informerade våra kunder redan i går (torsdags), säger Pernilla Johansson på SJ:s presstjänst.

SMHI varnar fortfarande för mycket hård vind och nederbörd i Jämtlandsfjällen, södra och norra Lapplandsfjällen. Under lördagen väntas vindarna dock lugna ned sig.

Men det kan fortsätta blåsa i norra Lapplandsfjällen även under lördagen, där det dröjer kvar som längst, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Svenska turistföreningen, som driver flera fjällstationer i det stormdrabbade området, uppger att verksamheten inte har påverkats nämnvärt eftersom de flesta stationer har stängt för säsongen.