Händelsen utreds som en misstänkt terrorattack - men polisen öppnar för att det kan vara ett fall av relationsvåld.

Jakten på den 37-årige mannen pågick under flera timmar efter attacken som inträffade klockan 10.45 på måndagsförmiddagen. Till slut, sedan polisen gått ut med hans namn och bild, kunde han gripas under en räd i stadsdelen Oudenoord.

Tre människor dödades och fem skadades i skottlossningen som enligt polisen utreds som en terrorattack. Tidigare uppgifter om att skottlossning inträffat på fler platser i staden har senare tillbakavisats av polisen.

"Många frågetecken"

Nederländernas premiärminister Mark Rutte sade tidigare under dagen att det inte går att utesluta att skjutningen är en terrorattack, och att "ett terrordåd är en attack mot hela vår civilisation". Men under en presskonferens på måndagskvällen förklarade Rutte att motivet är oklart.

- Det finns många frågetecken och rykten, säger Rutte enligt public servicebolaget NOS.

Även polisens talesperson Bernard Jens säger att man inte kan vara 100 procent säker på att det rör sig om en terrorattack, utan att det också kan handla om våld inom en nära relation.

- Vi avvaktar den fortsatta utredningen innan vi lämnar några ytterligare uttalanden, säger Jens enligt NOS.

Släktingar till de gripne säger till den turkiska nyhetsbyrån Anatolia att mannen öppnat eld mot en anhörig ombord på spårvagnen och sedan skjutit mot andra personer som försökte hjälpa henne, rapporterar Reuters.

Sänkt terrorhotnivå

Terrorhotnivån i provinsen Utrecht höjdes till en femma — den högsta nivån — efter skjutningen, men sänktes återigen till en fyra sedan 37-åringen gripits. Även uppmaningen om att hålla sig inomhus drogs tillbaka.

Den misstänkte 37-åringen befann sig i rätten för två veckor sedan i en förberedande förhandling, anklagad för våldtäkt i juli 2017, rapporterar NOS. Han har även stått inför rätta för flera andra brott under de senaste åren, däribland för stöld och rattfylla. Det är dock oklart vilka av brotten som han ansetts skyldig till enligt NOS.