Talibanernas försök att inta Ghazni, som ligger i östra Afghanistan, inleddes sent på torsdagskvällen. Efter intensiva strider mot afghansk militär, som fått understöd av amerikanskt stridsflyg, avstannade striderna på fredagsmorgonen.

Våra befäl och den afghanska militären. . . genomför en upprensningsinsats då talibanerna har tagit nya positioner i civila hus, säger en talesperson för det afghanska försvarsdepartementet.

Enligt departementets uppgifter har 150 talibaner dödats i striderna. Enligt sjukhusuppgifter från tidigare på fredagen hade minst 16 personer dödats i attacken – 14 soldater och två civila.

Under natten hördes såväl skottlossning som explosioner över staden. Både el- och telenät har legat nere i staden sedan striderna bröt ut.

I ett tidigt skede hävdade talibanerna att man tagit kontroll över de flesta av stadens myndighetsbyggnader, vilket motsades av den amerikanska militären.

Attacken är den senaste i en rad försök från talibanskt håll att inta städer. Afghansk militär kämpar med att hålla tillbaka gruppen i landet, sedan Nato drog tillbaka sina stridande styrkor i slutet av 2014.

I maj försökte talibanerna inta staden Farah i västra Afghanistan, men de drevs ut av afghansk militär och amerikanskt stridsflyg.