Nya "föremål" dyker ovälkommet upp under ett år i museet: maskgnag och spindelnät, dammråttor och flugskit. Med uppdraget att städa bort detta samlades en skara tappra medlemmar i Björklinge hembygdsförening på gårdsplanen. Med moppar, fönsterskrapor, ogräsjärn, dammsugare och soppslev gick skaran unisont till attack! Om någon tror att den med soppsleven gått vilse är det fel. När skrymslen och vrår rensats på rosk och alla späda maskrosor på gårdsplanen blivit ett huvud kortare serverades nämligen en god och stärkande lunch. Berit Carlsson, assisterad av Marianne Ohlsén, hade letat fram recept och stått vid spisen, till glädje för de flitiga arbetarna. 

Är man många som hjälps åt går det fort och det är dessutom trevligt, säger styrelsemedlemmen Jan Rydenius.

Jan och hans fru Ingrid har varit behjälpliga vid städningen sedan många år tillbaka. Museet består ju av två våningar och diverse bodar. Förutom att städa ordentligt är det viktigt att få en överblick av renoveringsbehov och sanering. Trots åtgärder förlorar museet då och då föremål till hungriga insekter som inte låter sig stoppas i tid. 

Artikelbild

| Ett förväntansfull städlag och snart serveras den välförtjänta lunchen.

Städdagen är också en möjlighet att fundera på om något kan flyttas om eller byta plats. Allt sedan museet öppnade, 1985, har förändringar skett och museumsansvarige Britt Kardell försöker ständigt att förnya och skapa plats för ytterligare spår av Björklingebygdens historia. Inför sommaren arbetade Britt, Christine Holmgren och Anne Söderberg fram en utställning om mathållningen i Björklinge på 1800-talet. En del av Hembygdsmuseets föremål har lyfts fram och knutits samman med bildmaterial och belysande texter. Fotografier på råvaror och stilleben från tillagning, måltid och förvaring gör det lätt att tänka sig tillbaka i tiden. 

Det här är jätteroligt. Vi har letat fram texter och beskrivningar av inköpslistor och festförberedelser, där ser man vad man kunde köpa i handelsboden, säger Christine Holmgren.

Det var först i mitten av 1800-talet som det blev tillåtet med handelsbodar på landsbygden, något det är svårt att tänka sig i dag. Inför utställningspremiären, i samband med "söndagsöppet i museet" sista söndagen i juni klädde sig Britt Kardell, Christine Holmgren och Anne Söderberg tidstypiskt. Under Björklingedagen fick besökarna även provsmaka "gammal" mat alltså typisk för 1800-talet.

  Det bör förtydligas att provsmakningsmaten är ny och inte något vi hittat i museet, säger Britt Kardell och ler lite klurigt.