Hovrätten fastställde dom för hot mot krögare

Två unga män dödshotade en krogägare efter att de blivit nekade tillträde. Hovrätten fastställer tingsrättens dom. Kommunens trygghetschef berättar nu om ett krögarsamarbete som rann ut i sanden.

–  På många håll finns ingen ordning. Mycket handlar om att få bort kriminella från den branschen egentligen, både som besökare men även som näringsidkare, säger kommunpolisen Jonas Junered.

– På många håll finns ingen ordning. Mycket handlar om att få bort kriminella från den branschen egentligen, både som besökare men även som näringsidkare, säger kommunpolisen Jonas Junered.

Foto: Jeanina Santiago

Märsta2019-11-07 09:10

Attunda tingrätt dömde tidigare männen för olaga hot. Den yngre mannen fick fängelse i en månad, den andra skyddstillsyn. Männen yrkade på att Svea hovrätt skulle frikänna dem, men hovrätten fastställer nu alltså Attunda tingsrättens dom. 

Tomas Mileborn, trygghets- och säkerhetschef i kommunen, berättar att det finns regler i alkohollagstiftningen kring ordning och nykterhet på restauranger. År 2014 startade kommunen ett krögarsamarbete där en konkret uppgift var att sätta upp information om reglerna vid krogentrén. Samarbetet gick ut på att få till en tryggare arbetsmiljö för både gäster och restaurangpersonal i restaurangtäta områden kring Märsta station och Märsta centrum. I det samarbetet ingick även polisen. 

–  Arbetet med att försöka skapa en ökad trygghet i restaurangmiljön rann ganska snabbt ut i sanden av olika anledningar. Många krogar har inte ordningsvakter och kunde inte upprätthålla detta. 

Redan efter ett år avslutades krögarsamarbetet. 

Kommunpolisen Jonas Junered berättar att många kriminella dras in till restaurangsvängen, så branschen är hårt utsatt. I Sigtuna kommun finns stora utmaningar.

–  På många håll finns ingen ordning. Mycket handlar om att få bort kriminella från den branschen egentligen, både som besökare men även som näringsidkare.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!