"Bli din angripares värsta mardröm"

År 2018 anmäldes 30 våldtäkter mot kvinnor eller flickor i kommunen, jämfört med ett fall mot män, enligt Brå. Med våldtäktssituationer i tankarna har tjejer fått gå en självförsvarskurs om hur man blir en angripares värsta mardröm.

Sigtuna Civilförsvarsförening anser att tjejer utsätts för värre och grövre våld än män, därför gav de nyligen en självförsvarskurs för kvinnor på Centralskolan i Märsta.

Sigtuna Civilförsvarsförening anser att tjejer utsätts för värre och grövre våld än män, därför gav de nyligen en självförsvarskurs för kvinnor på Centralskolan i Märsta.

Foto: Sigtuna Civilförsvarförening

Märsta2019-10-01 11:00

Sigtuna Civilförsvarsförening anser att tjejer utsätts för värre och grövre våld än män, och därför höll de nyligen en självförsvarskurs för kvinnor på Centralskolan i Märsta. På kursen fick deltagarna lära sig tekniker som kan fungera mot en större och tyngre angripare.

Kursdeltagaren Christel Eldrim berättar att hon kommit på grund av dåliga erfarenheter med män:

–  Jag blev överfallen vid en tvättstuga. Blev fasthållen på krogen. Blev jagad av en grupp unga killar. Kursen ger mig möjlighet att rädda mig, och det jag har lärt mig kan jag förmedla till min dotter.  

Daniel Heinrici, huvudinstruktör, berättar att deltagarna lär sig att använda sin kropps fulla kraft mot angriparens svaga punkter. Fokus ligger på att hantera just misshandels- eller våldtäktssituationer. De har också lagt en grund i hur deltagaren kan jobba med mental förberedelse för att bättre kunna hantera en allvarlig situation.  

–  Oavsett hur du är byggd, hur stor eller lång du är så är ett angrepp från en man ett dåligt läge. Därför är det alltid bäst att undvika det så långt det går. Vi tränar för tillfället när det inte längre går att undvika. Våra råd till dig då är att gå all-in. Skrik, kämpa och slåss för ditt liv. Motstånd och risken för upptäckt är det enda som kommer få angriparen att ge sig. Gör dig till det värsta offret en angripare kan tänka sig, Daniel Heinrici.

Karta: Centralskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!