Ma Tjäder Engdahl från den lokala Majblommeföreningen är på Ängbyskolan i Knivsta för att dela ut bonusar till fjärdeklassarna som deltagit i årets försäljning. Hon kallar dem för majblommebarnen och sig själv för majblommetanten.

Till att börja med brukar barnen få två påsar var, värda 1 500 kronor styck. Oftast räcker det. Men Karsten Rosendal i klass 4B sålde nästan nio påsar, för 13 020 kronor.

– Ingen i den lokala föreningen har sett maken till försäljning. Det måste vara rekord i Knivsta genom tiderna, säger Ma Tjäder Engdahl.

Artikelbild

| Karsten Rosendal tyckte det var roligt att sälja majblommor. "Ibland sitter jag bara hemma och har inget att göra", säger han.

Frågan är om det är riksrekord också.

– När jag frågade riksförbundet sa de att det inte är någon tävling. De för inte sådan statistik. Däremot finns det en klasstävling för att uppmärksamma att alla i klassen är hjältar, säger hon.

Alla majblommebarnen i skolans två fjärdeklasser kommer ut på skolgården och ställer upp för fotografering. Rekordförsäljaren Karsten Rosendal berättar att han stod utanför Ica i Knivsta både lördagar och söndagar i tre veckor, från klockan nio på morgonen till tre på eftermiddagen.

– Man måste vara konstant och inte ge upp, säger han.

Artikelbild

| Årets majblomma är guldig och svart.

Ibland stod han där på vardagar efter skolan också. Och på fredagarna ställde han sig utanför Systembolaget, ett tips från föräldrarna. Där blev han bekant med tjejen som sålde Situation Stockholm.

Vill du avslöja dina försäljningsknep?

Artikelbild

| Ma Tjäder Engdahl jobbade 30 år som lärare på Ängbyskolan innan hon gick i pension och började engagerade sig i den lokala Majblommeföreningen.

– Jag frågade dem som köpte om de inte skulle ha en till att ge bort. Och när jag såg någon som jag kände igen sa jag: "om jag gissar vad du heter, köper du en då?" Det funkade.

Det mesta av försäljningen går till välgörande ändamål, men den som säljer får en bonus. Karsten Rosendal tjänade ungefär 1 500 kronor. Vad han ska göra för pengarna vet han inte än.

Artikelbild

– Jag fortsätter samla. Förmodligen kommer jag på något jag vill ha och då har jag pengarna, säger han.

Nöjt konstaterar han att han även drog in mycket pengar till Majblommeföreningen.

– Ibland sa jag till dem som köpte: "tack för att du köpte, nu hjälpte du några barn", berättar han.

Till sist avslöjar han huvudskälet till att han sålde så hängivet. Hans pappa hade lovat att skjuta till lika mycket pengar som han tjänade.

– Det gjorde mig jättemotiverad.

Förutom bonusen får alla majblommebarnen ett diplom, en nyckelring och ett vykort med alla majblommor sedan starten 1907. Alla skolor i Knivsta har deltagit.