Mordoffret i Knivsta identifierat

Fem personer är på måndagen ännu anhållna misstänkta för mord sedan en död kropp hittats i Knivstatrakten.

Enligt vittnesuppgifter till UNT ska kroppen ha varit halvt avklädd när den hittades.

Enligt vittnesuppgifter till UNT ska kroppen ha varit halvt avklädd när den hittades.

Foto: Utryckning Uppsala

Knivsta kommun2019-10-14 12:46

Polisen bekräftade på måndagen att den döde är en man, men lämnar ännu inga uppgifter om den dödes ålder eller hemort. Anhöriga har underrättats. Tidigt i utredningen fanns uppgifter om att offret var en kvinna. 

Fem personer sitter alltjämt anhållna, misstänkta för mord. Enligt tidigare uppgifter var på måndagen bara tre personer anhållna, men kammaråklagare Therese Stensson säger på måndagseftermiddagen till UNT att anhållandebesluten fortfarande gäller för alla de fem personer som greps och anhölls i lördags.    

– Under dagen har arbetet gått vidare med sedvanliga utredningsåtgärder men jag kan inte berätta något om vad det gett, säger Therese Stensson.

Mordet misstänks ha skett på annan plats och den döda kroppen senare förts i bil till Knivstatrakten. Där ska den ha dumpats på den gräsmatta vid ett hus i Ledinge i Knivsta kommun där en boende gjorde fyndet i lördags. Utredarna har en teori om var brottet skett. Förhoppningen är att de tekniska utredningarna, som bland annat pågått på olika platser i Gävle, ska ge klart besked om brottsplatsen. 

Under helgen tog jouråklagare beslut om anhållanden och andra insatser. På måndagen togs ärendet över av åklagare i Gävle som utsågs till förundersökningsledare. Enligt åklagaren är det resursskäl som ligger bakom beslutet att placera ansvaret för utredningen i Gävle. Polisen i Uppsala och Gävle arbetar ännu parallellt med mordutredningen. 

Senast på tisdagen måste åklagaren besluta om någon av de anhållna ska begäras häktade. 

Den döda kroppen hittades i lördags förmiddag. Redan samma dag greps och anhölls först två personer och därefter ytterligare tre personer. Flera gripanden skedde vid insatser i Gävle. 

–  Det är en kombination av iakttagelser från allmänheten och av vår egen personal som gjorde att insatserna kunde göras så pass snabbt, säger Cecilia Winblad, chef för avdelningen för grova brott vid Uppsalapolisen.. 

Karta: Ledinge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!