Här är papporna bland landets mest jämställda

I Knivsta finns det gott om pappor som är hemma och tar hand om sina småbarn. I alla fall om man jämför med pappor i resten av landet. Det visar ny statistik.

Pappor tar ut mer föräldraledighet i Knivsta än i de andra kommunerna i länet, procentuellt.

Pappor tar ut mer föräldraledighet i Knivsta än i de andra kommunerna i länet, procentuellt.

Foto: Isabell Höjman/TT

Uppsala län2019-11-07 18:02

Kvinnor tar ut betydligt fler föräldradagar än män. Ny statistik från Försäkringskassan visar att de står för 70,7 procent av den totala föräldraledigheten. Men i Knivsta, som är landets fjärde mest jämställda kommun gällande föräldraledighet, ser klyftan mellan kvinnor och män något smalare ut. Där står mammor för 65,6 procent av föräldraledigheten, pappor för 35,4 procent. 

I Enköping, Tierp och Älvkarleby däremot tar pappor ut färre dagar än i stora delar av resten av landet. Statistiken pekar på att de ligger under rikssnittet med några procentenheter, men de är inte nere på 21,6 procent som den mest ojämställda kommunen i landet gör. Uppsala, Östhammar, Heby och Håbo ligger något över snittet. Uppsala är kommunen som är mest jämställd bland dem. Där tar småbarnspappor ut nästan 32 procent av alla föräldradagar. 

Enligt Alexandra Wallin som är chef för avdelningen barn och familj på Försäkringskassan visar statistiken även på att allt fler pappor börjar ta ut föräldraledighet i stället för mammor. 

– Med nuvarande takt så kommer vi att nå ett uttag på 60–40 ungefär kring år 2040. Vi kan också se att den tredje reserverade månaden inom föräldraförsäkringen har haft en positiv inverkan på jämställdheten, säger hon i ett pressmeddelande.

Föräldrar har rätt att dela på totalt 480 dagar med föräldrapenning per barn. Pappors genomsnittliga uttag är bara 106 dagar.

Uttag av föräldrapenning

1. Knivsta: Kvinnor 65,6 procent. Män 34,4 procent.

2. Uppsala: Kvinnor 68,2 procent. Män 31,8 procent. 

3. Östhammar: Kvinnor 69,8 procent. Män 30,2 procent. 

4. Heby: Kvinnor 70,3 procent. Män 29,7 procent. 

5. Håbo: Kvinnor 70,5 procent. Män 29,5 procent. 

6. Enköping: Kvinnor 71,7 procent. Män 28,3 procent. 

7. Tierp: Kvinnor 72 procent. Män 28 procent. 

8. Älvkarleby: Kvinnor 74,2 procent. Män 25,8 procent. 

Källa: Försäkringskassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!