Innebandy är inte en rockkonsert

Niklas Skeri, nyhetsreporter

Niklas Skeri, nyhetsreporter

Foto: UNT arkiv

Krönika2019-10-23 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förmiddag på IFU-arena. En välspelad och intensiv innebandymatch mellan Bälinge och Storvretas flickor 06/07 slutar 2-2. Familjerna på läktarna lever sig in med hejaramsor och applåder. Det är fin läktarkultur. Och så drar musiken i gång i högtalarna på någon av grannplanerna i den enorma hallen. Där pågår en match högre upp i åldrarna där musik flödar ut på högsta volym när det är spelavbrott. Det där måste ju döda all läktarkultur, tänker jag. Eller har jag blivit en trist och mossig gubbe som tycker att det gör ont i öronen? Jag frågar dottern, 15 år, om hon tycker att musiken gör matchen hetare. Hon hör knappt vad jag säger, men skakar på huvudet: "Absolut inte", säger hon. Så, gärna oväsen under matcher. Om det kommer från publiken. 

Dagens tre tips

1 Föredrag. Räkna med hjärnan – hur kan IT förbättra hälsan? IT-institutionen firar 20 år och firar med öppna föreläsningar om sin forskning. Kl 13.15, Siegbahnsalen, Ångsrtömlaboratoriet.

2 Lunchmusik. I Missionskyrkan i Uppsala bjuder Trio con Fuse, det vill säga Curt Andersson, Bertil Fernqvist och Robert Sund på lunch musik. Klockan 12-12.30.

3 Fotboll. Herrarnas Champions league når halvvägs i gruppspelet.  Matcherna sänds i Viasats kanaler. Avspark 21.00.

Fruns fisksoppa

6 port. Hacka två gula lökar, tärna fem morötter, fem potatisar och en kvarts rotselleri. Fräs i olivolja, slå på 2 dl vitt vin, två fiskbuljongtärningar, en burk krossade tomater, 2 dl vatten och 2 msk chilisås. Koka till rotsakerna mjuknat. Tillsätt rejält med örter som persilja och oregano. Tärna och tillsätt 4 filéer av lax och 2 av torsk. Häll i en halv burk handskalade räkor. Låt sjuda. Vispa ihop en crème på 2,5 dl crème fraiche, en riven vitlöksklyfta, ett paket saffran och lite salt.