Historien är som hämtad ur en film. Eija L Schüssler var en av kunderna som brukade handla böcker åt sina barn här. Hon blev förskräckt och ledsen när hon fick höra att ägaren Eva Johanson skulle tvingas stänga butiken då hon gick i pension.

– Jag tänkte ”Nej! Den här butiken får inte försvinna”. Så jag tog över för fem år sedan och det har jag inte ångrat, säger Eija L Schüssler som studerat idéhistoria och tidigare arbetade som museiguide på bland annat Gustavianum.

I samband med bokhandelns jubileum 21 april arrangerar hon för första gången Barnbokens dag i Uppsala. Men inte i butiken, utan på stadsbiblioteket.

Artikelbild

| Barnbokhandeln Läslusen firar 20 år.

Dit har hon lyckats locka några av Sveriges mest kända barnboksförfattare: Hannah Arnesen, Jonas Burman, Sarah Sheppard och Stina Wirsén.

Hur har du lyckats få dem till Uppsala?

– Jag frågade dem bara. Jag vet inte riktigt varför de tackade ja, men jag hoppas att det är för att de tycker det är bra att det finns några barnbokhandlare kvar och att de tycker att idén med en barnbokens dag är bra. Dessutom är det inte ofta barnboksförfattare blir kända för publiken, utan det är mer böckernas namn eller omtyckta figurer många söker på när man letar efter barnböcker, säger Eija L Schüssler.

Hon tycker det är dags för en bokens dag för barn i Uppsala, eftersom det bara finns sådana dagar för vuxna här.

Artikelbild

| Många turister som letar efter Pelle Svanslös-souvenirer kommer in i butiken. På bilden handlar turisten Maryvonne Gason från Belgien en Pelle Svanslösbok av Eija Lietoff Schüssler.

– Jag hoppas att det kan bli ett årligen återkommande arrangemang med författarträffar, pysselaktiviteter, tävlingar med bokpriser och fika, säger Eija L Schüssler.

Under vårt samtal går hon runt och sorterar bland böckerna som är uppdelade efter teman och intressen, inte främst efter barnens åldrar.

I en egen lite mörkare hörna finns böckerna för äldre barn och tonåringar. De vill inte gärna handla bland gosedjur och rosa inredning, har ägarinnan märkt.

Många hörde förra året talas om Läslusen efter att bokhandeln valt att sluta sälja Katerina Janouchs böcker. Då utlöstes en debatt med starka känslor för eller emot beslutet som grundade sig i att Janouch i en intervju fällt kommentarer mot bland annat det svenska flyktingmottagandet.

Vad för böcker köper Uppsalaborna mest?

– Man märker att staden är präglad av universitetet. Det finns ett stort intresse för att ge sina barn kunskap av olika slag. Det tycker jag är kul, säger Eija L Schüssler och visar barnböcker om framstående kvinnliga förebilder som Marie Curie.

Ett av Eijas främsta intressen är att leta rätt på böcker om udda ämnen, sådant som kunderna har svårt att hitta själva. Hon har upptäckt att hon är något av en samlare.

Innan hon köpte butiken hade hon aldrig haft en tanke på att bli företagare.

– När jag köpte Läslusen tänkte jag att jag kanske kommer tröttna på att stå i butik efter ett tag. Men tvärtom så har jag upptäckt att det är jättekul, säger Eija L Schüssler.

Genom det här jobbet får hon både träffa folk, läsa och forska efter litteratur samt får bidra till barns lärande.

Det svåraste med jobbet tycker hon är att tänka ekonomiskt och att hitta fler sätt för att få nya kunder.

– Jag tänker att det ska kännas lite spännande att komma in i butiken, och att man ska hitta något man inte visste fanns. Något som inte går att googla fram, säger Eija L Schüssler om sin filosofi.

I dag har hon både många stamkunder och många turister i sin kundkrets.

– Bland stamkunderna finns de vars föräldrar handlade böcker här åt dem när de var barn. Jag hoppas att de barn som är här i dag i sin tur kommer hit med sina barn i framtiden så att barnbokhandeln får leva i minst 20 år till, säger Eija L Schüssler.