"Vi är en vass nagel i deras ögon"

Salima Korshed har varit förstanamn på Vänsterpartiets lista i Heby kommun i flera år. Efter kommunvalet 2018 vill hon vara en nagel i ögat på styret.

Salima Korshed har varit engagerad i Vänsterpartiet i Heby kommun i drygt 20 år. Hon menar att det är en feministisk fråga att satsa på flexibla öppettider inom förskolan.

Salima Korshed har varit engagerad i Vänsterpartiet i Heby kommun i drygt 20 år. Hon menar att det är en feministisk fråga att satsa på flexibla öppettider inom förskolan.

Foto: Ebba Örn

Heby kommun2019-11-11 20:00

Efter valet

När rösterna var kontrollräknade vid kommunvalet 2018 stod det klart att Vänsterpartiet i Heby kommun fick behålla sina två mandat i fullmäktige. Men någon månad in på hösten blev de ändå besvikna, i samband med att Socialdemokraterna i kommunen bildade majoritet med Centerpartiet.

Innan dess var Socialdemokraterna och vänstern naturliga samarbetspartners, menar Salima Korshed (V).

– Vi har inte inflytande i någon styrelse eller nämnd i Heby kommun i dag. Förmodligen var det Centerpartiets krav på Socialdemokraterna för att ge dem den rollen, jag har ingen annan tolkning. Det har försämrat vår position, men vi är fortfarande en vass nagel i deras ögon, säger hon.

Salima Korshed engagerade sig i Vänsterpartiet i Heby kommun i slutet av 1990-talet. Under flera mandatperioder har hon varit partiets första namn på listan och fram tills i våras delade hon uppgiften som gruppledare för partiet med Bengt Löfling. Då avsade han sig sin plats i fullmäktige av hälsoskäl.

Liksom Sverigedemokraterna utgör vänstern en egen opposition i kommunen. På partiets bord ligger frågor som att göra om musikskolan till en kulturskola, 6-timmars arbetsdag på en enhet inom äldreomsorgen och en förskola öppen på obekväm arbetstid.

– Kommunen har människor som jobbar nattetid och obekväma tider men inte möjlighet att erbjuda förskola till dem. Vi har tidigare lagt en motion tillsammans med Socialdemokraterna om flexibel förskola, men de är tysta om det. Jag kommer driva på frågan.

Är det rimligt att lägga pengar på sådant i det ekonomiska läge som kommunen befinner sig i?

– Vi har det kärvt i ekonomin, men kommunens skatteomfördelning är inte rättvis. Man prioriterar inte rätt saker. Att inte erbjuda flexibel barnomsorg drabbar framförallt ensamstående mödrar, som måste tacka nej till arbete.

Enligt Salima Korshed har politiken i Heby kommun inte förändrats nämnvärt det senaste året. Hon menar att det är en fortsatt borgerlig politik som förs i kommunen.

– Hittills har jag inte sett någon Socialdemokratisk politik. Jag förstår att de kämpar med ekonomin, men de har blivit en garant för Centerpartiets politik.

Ni har varit opposition länge. Är det inte lätt att vara kritisk i er position?

– Det är vår uppgift som opposition, att vara kritisk. Vi kan inte lägga oss platta och bara ta emot. Vi kommer inte att vara tysta, det lovar vi.

Fotnot: Det här är andra delen i en serie som tar tempen på politiken i Heby kommun. Fler delar följer och kommer att kunna läsas på unt.se/heby

"Det är vår uppgift som opposition, att vara kritisk. Vi kan inte lägga oss platta och bara ta emot", angående sitt kritiska förhållningssätt.
"Det är vår uppgift som opposition, att vara kritisk. Vi kan inte lägga oss platta och bara ta emot", angående sitt kritiska förhållningssätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!