Alina och Adrian Bogdan minns med skräck den där tidiga augustimorgonen för tre år sedan. Paret, som under en tid befunnit sig i Heby för att samla in pengar till sina barn i hemlandet Rumänien, attackerades då av en mobb med åtta personer som skrek och hotade dem. Händelsen, som uppmärksammades stort i media, hade kunnat sluta betydligt värre än den gjorde – men minnet etsade sig fast.

– Första tiden efteråt mådde jag riktigt dåligt, jag var rädd varje dag och kände mig otrygg, berättar Alina Bogdan.

Men de stannade kvar i Heby, fick hjälp att hitta en tillfällig bostad och fortsatte att samla in pengar som de skickade hem till barnen som bodde hos släktingar. Längtan efter de fyra barnen var stundtals svår att hantera.

Artikelbild

| Alina och Adrian Bogdan, flankerade av de två yngsta barnen Denisa och Adrian.

– Det som bar mig var hoppet om att en dag få ett jobb, och att få bygga en framtid här för vår familj, berättar Alina Bogdan.

Efter mycket kämpande, och med stöttning från vänner på orten, har nu den drömmen börjat slå in. I juni fick Alina Bogdan en timanställning hos ett städföretag, och för ett par veckor sedan en tillsvidareanställning på heltid som lokalvårdare hos ett företag i kommunen. Den fasta inkomsten har betytt att familjen kunnat återförenas – och sedan höstterminsstarten går barnen i Heby skola.

– De stortrivs, har fått kompisar och har börjat lära sig prata lite svenska, säger Alina Bogdan som berättar att skolan i Sverige är annorlunda än i hemlandet.

– I Rumänien måste man betala för böcker och skolmaterial, och någon skolmat finns det heller inte, förklarar hon.

Artikelbild

| Alina och Adrian Bogdan, och de två yngsta barnen Denisa och Adrian, tillsammans med ÅC Danell, en av de Hebybor som stöttat familjen de senaste åren.

18-årige sonen, som är äldst i syskonskaran, är en duktig brottare – och tränar numera med Heby brottarklubb.

– I Rumänien har han tillhört eliten i sin åldersklass – och han tänker fortsätta satsa på  brottningen här i Heby, informerar Alina Bogdan.

Nyligen har det också löst sig med en ordentlig lägenhet för familjen – där huvudfokus nu är ställt på att maken Adrian, som tidigare bland annat byggt järnvägar och arbetat inom industrin, ska lära sig svenska och börja söka jobb.

– Vi ser fram emot att bygga ett gott liv för våra barn här i Heby, säger Alina Bogdan och tillägger allvarligt:

– Barnen är viktigast, de är det värdefullaste vi har.

Fotnot: Attacken mot familjen 2015 polisanmäldes av Hebybon ÅC Danell, som sedan dess stöttat familjen. Utredningen gav inget resultat och lades senare ned.