Matbutiken hotas av vite på 200 000 kronor

Trots flera påtryckningar från Arbetsmiljöverket finns brister i arbetsmiljön på Ica Supermarket i Heby. Nu kan butiken tvingas betala 200 000 kronor i vite.

Ica Heby hotas av 200 000 kronor i vite om de inte genomför arbetsmiljörelaterade åtgärder innan den 1 december 2019.

Ica Heby hotas av 200 000 kronor i vite om de inte genomför arbetsmiljörelaterade åtgärder innan den 1 december 2019.

Foto: Ebba Örn

Heby kommun2019-09-22 14:01

Redan i oktober 2017 anmärkte Arbetsmiljöverket på brister i arbetsmiljön på Ica-butiken. Bland annat saknades rutiner och kunskap för ett kontinuerligt arbetsmiljöarbete. Myndigheten pekade även på arbetsmiljörisker som rasrisk från överbelastade hyllor samt oergonomiska arbetsställningar.

Enligt myndighetens föreläggande har butiken trots flera uppföljningar fortfarande inte åtgärdat alla brister i arbetsmiljön. I föreläggandet punktas de brister som återstår upp. Bland annat måste arbetsgivaren se till att den medarbetare som har ansvar för arbetsmiljöarbetet har kunskap om vilka förhållanden på arbetsplatsen som utgör risk för sjukdom och olycksfall. Vidare måste arbetsgivaren genomföra en undersökning av arbetsförhållanden och de risker som finns kopplade till ohälsa eller olyckor.

Senast den 1 december i år måste butiken ha åtgärdat problemen, annars väntar ett vite på 200 000 kronor. 

Niclas Runfeldt är Ica-handlare på Ica Supermarket i Heby.

– Det är olyckligt att det blivit såhär, men det är inga stora grejer som behöver åtgärdas. Det är inte farligt att jobba här, utan föreläggandet handlar främst om papper som inte skickats in i tid. Det är mitt fel egentligen som inte tagit tag i det, men allt kommer åtgärdas inom en snar framtid.

Vad säger dina anställda om det här?

– De ser inte att det finns något problem på bygget som skulle utgöra risk eller fara, säger Niclas Runfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!