Nej till sjöbodar vid Östersjöns kant

Mark- och miljödomstolen säger nej till 15 sjöbodar på Hållnäshalvön vid Östersjöns kant. Bodarna begränsar allmänhetens tillgång till området, menar rätten.

Här är utloppet i Östersjön från hamnen i Gammelhamn som Sikhjälma Gammelhamns ideella förening vill börja använda igen.

Här är utloppet i Östersjön från hamnen i Gammelhamn som Sikhjälma Gammelhamns ideella förening vill börja använda igen.

Foto: Privat

Hållnäs2019-11-07 15:00

Det är hamnägaren Sikhjälma Gammelhamns ideella förening som sedan 2015 drivit frågan om att få öppna den gamla hamnen i Sikhjälma på Hållnäshalvön för båttrafik igen.

Besluten i frågan har varit många hos Tierps kommun, länsstyrelsen i Uppsala och olika domstolar. Förra året fick föreningen klartecken av Svea hovrätt när det gäller vattenverksamheten och att börja muddra och spränga i det strandskyddade området. Det arbetet har också inletts. 

För ett par år sedan fick föreningen även tillstånd av kommun och länsstyrelse att bygga ett mindre antal redskapsbodar i området. 

Från föreningens sida tänkte man sedan om och ville utöka byggnationen till 15 redskapsbodar, mulltoaletter, omklädningsrum, stigar och parkering. Föreningen menar att utökningen skulle gynna och öka allmänhetens tillgång till platsen. Både kommun och länsstyrelse har lämnat klartecken till en utökad byggnation.

Nu har domstolen granskat beslutet och menar att det saknas förutsättningar att göra ett undantag från strandskyddsreglerna. Domstolen säger därför nej till bygget av 15 sjöbodar. Rätten menar att bodarna begränsar allmänhetens tillgång till området och föreslår att de placeras bortom strandskyddsområdet.

– Domstolen säger nej till vår ansökan, men ännu har domen inte vunnit laga kraft. Vi diskuterar för tillfället om vi ska överklaga den, säger Stig Ederyd från Sikhjälma Gammelhamns ideella förening.

Hos Naturskyddsföreningen i Tierp menar man att det handlar om en markexploatering i ett vattennära läge som skulle begränsa allmänhetens tillgång till området.

– Stora delar av kusten är redan bebyggd och de delar som inte är bebyggda bör lämnas så. Vi är nöjda att domstolen lyssnat på argumenten i det överklagande som vi lämnat in när det gäller bygglovsfrågan, säger Inger Åkerman, ordförande i Naturskyddsföreningen i Tierp.

Från föreningens sida menar man att det räcker med ett omklädningsrum på platsen.

– Om föreningen menar att det handlar om allmänhetens bästa så räcker det med omklädningsrum om någon skulle vilja bada där. Femton låsta redskapsbodar handlar nog om något annat, säger Inger Åkerman.

Vill man överklaga mark- och miljödomstolens dom kan man ansöka om ett så kallat prövningstillstånd hos mark- och miljööverdomstolen.

Så här det ut i Sikhjälmaområdet, strax intill Gammelhamn.
Så här det ut i Sikhjälmaområdet, strax intill Gammelhamn.
Karta: Sikhjälma
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!