De tre historiska dagarna, som arrangeras för åttonde året i rad av Nordic Knights, inleddes under fredagen.

Det kommer att bli en tuff helg för ryttare och välklädda aktörer i medeltidskläder, men även för hästarna.

Lagledaren och samordnaren för den cirka 50 personer stora truppen, Patric Fälldin, hoppas på några tusen besökare per dag, och med flera hundra bilar på parkeringen ungefär halvvägs på premiärdagen och stort tryck på slottets visningar fick evenemanget en bra start trots värmen.

Artikelbild

| Barocka damer och deras hästar lockade.

På en bekväm parksoffa i skyddande skugga sitter Rune Forsberg och Bertil Österlind från Stockholm.

– Det var fullt på första visningen så vi lät våra gäster från London gå före oss. Vi har ju sett slottet många gånger tidigare, säger de.

Nu tar de en kopp kaffe strax innan de beridna bågskyttarna ska göra entré på grusbanan i slottsparken.

Oskar Heydorn och Arvin Hultén, båda från Enköping, är två av de yngre medlemmarna i den historiska sammanslutningen med medeltiden i fokus, och har prova på-stationen med yxkastning som en av sina huvuduppgifter.

Artikelbild

| En del valde att vänta i skuggan, men här värmer solen publiken inedanför slottet.

– Vi får ofta frågan om att det är lättast att kasta med tung yxa eller lätt yxa, men det beror på, säger Oskar och förklarar tekniken lite mer ingående.

En betydligt mer rutinerad deltagare är Vladimir Vladimirov och berättar om sin bakgrund från Ukraina och hur han för 20 år sedan uppträdde inför det svenska kungaparet. Han visar bildbevis.

Artikelbild

| Love, Sven och Elle von Schoultz från Sollentuna.

– Jag har varit med i Skokloster många gånger tidigare, även när det var väldigt stort på 90-talet, säger han och visar hur ett armborst ska nyttjas.

Många besökande, äldre och barnfamiljer, är från Stockholmsområdet.

Artikelbild

| Kolla där! Knallar nedanför slottet.

– Vi ser fram emot en trevlig dag, säger Elle von Schoultz från Sollentuna i sällskap med maken Sven och sonen Love, som är tidiga i entrén.

– Jag var här med mina föräldrar när jag var i tioårsåldern, säger hon och minns den stora läktaren.

Artikelbild

| Buketten fångades i den barocka rondellen.

Nu är det ett något mindre evenemang, men tillräckligt intressant för att gruppen med sin bas i Almunge öster om Uppsala, ska fortsätta att locka besökare.

En viktig del för Nordic Knights är också lyfta fram funktionshinder och samla in pengar till välgörenhet. En stående punkt i den beridna uppvisningen är när ledaren Patric Fälldin lyfter av sig benprotesen och visar att han är en lika skicklig bågskytt trots funktionshindret.

Artikelbild

| En kyss mot publiken och ett glas champagne.

Skokloster slott är medarrangör och har extravisningar under helgen.