När det råder eldningsförbud får man inte elda på allmänna ytor eller i ute i naturen. Men Jan-Olof Pettersson tycker inte ens att folk ska grilla på sina tomter.

– Man kan nog förbereda maten på annat vis. Det är så torrt nu att minsta lilla glöd kan skapa en brand, säger han.

En av bränderna i länet skedde i fredagskväll öster om Lillsjön vid Bålsta. Branden omringades och kunde sedan släckas, men under lördagen blossade markbranden upp på nytt.

Artikelbild

| "Värmen har också gjort att vi fått åka ut på ovanligt många drunkningslarm för att vara så pass tidigt under sommaren", säger Jan-Olof Pettersson.

– Det var lite glöd kvar och då det är extremt torrt nu kunde det börja brinna igen när vattnet torkade upp, säger Jan-Olof Pettersson.

Det har regnat i början på veckan, hjälper det mot torkan?

– Det hjälper just i ögonblicket, marken är så torr nu att den suger upp vattnet snabbt. Det behöver komma en stor mängd regn innan jag skulle säga att det är lugnt att elda igen.

Har du några råd till allmänheten?

Artikelbild

| Jan-Olof Pettersson vid ett utryckningsfordon som ofta används vid skogsbränder.

– Det första är helt enkelt att inte elda. Det andra är att hålla sig informerad, Länsstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har bra information om vad som gäller vi eldningsförbud.

Enligt Jan-Olof Pettersson är det inte ovanligt att det blir torrt i Sverige under somrarna. Men i år har det skett väldigt tidigt och i stora delar av landet.

– Jag har aldrig upplevt en torka som denna. Nu när vi rycker ut åker vi i mindre grupper då vi måste vara beredda att skicka grupper till flera platser.