Först gick dansläraren Tuula Höckelbo från Kungsängen igenom stegen, ett-två-tre-fyyra-fem, och sedan var det på med musik och paren gled fram över golvet i samlingssalen.

Alla instruktioner gavs på finska, även räkneorden. Ett undantag var ”planka” och Tuula Höckelbos demonstration av hur man går i dansen, som på en planka. Och hur man inte går, som en sjöman i svår sjögång.

Det var inte första gången deltagarna skrattade gott, men första gången EP:s utsända förstod vad de skrattade åt.

Artikelbild

| Sampos ordförande Kalervo Sandelin och kassör Terttu Virmelä är glada deltagare i uppskattad danskurs.

Terttu Virmelä är kassör i Sampo och också en av deltagarna i kursen.

– Det var vår styrelseledamot Sirkka Prittinen som tog kontakt med Tuula och frågade om hon kunde hålla en kurs för oss. Tuula sade ja, och här är vi. Det blir lektioner ytterligare fyra lördagar, och nästa gång är det humppa som står på programmet.

Promenad-humppa. För det är pensionärer som går på danskurs, och humppa i ursprungsformen kan bli väldigt svettigt, förtydligar hon.

Sampo har program nästan varje dag i sin lokal på Gesällgatan. Kvinnosektionen möts på måndagar, pensionärerna på tisdagar, seniorgympa och karaoke på onsdagar, studiecirkel på torsdagar och bingo på söndagar.

Artikelbild

| Pirkko Lämsä och Lasse Pastuhov gled fram över dansgolvet.

– När vi inte har aktiviteter för våra egna 160 medlemmar hyr vi ut lokalen. Vi måste ha intäkter för att klara hyran, kommunen ger inga bidrag och det är till och med svårt att få del av statsbidraget kommunen får som finskt förvaltningsområde, säger Terttu Virmelä.