En perfekt blomning under våren satte förutsättningarna för årets äppelskörd hos Säby frukt i Veckholm.

– Det är en stor skörd, vi har aldrig sett så mycket äpplen, träden dignar, säger Peter Sivander.

Vid äppelodlingen har man precis börjat skörda de första tidiga sorterna, som Discovery. Det är omkring två veckor tidigare än normalt.

Artikelbild

"Vi har aldrig sett så mycket äpplen, träden dignar" säger Peter Sivander vid Säby frukt söder om Enköping.

– Det är fin storlek på dem också tack vare bevattningen, säger Peter Sivander.

Droppbevattningen med sjövatten i odlingarna har räddat skörden från torkan. De 1500 nyplanterade Åkeröträden lyckades man precis hålla vid liv.

– Bladen var ihoprullade när det var som värst, det var så torrt att vattnet bara rann rakt igenom, säger Peter Sivander.

Under augusti har det dock kommit nära 100 millimeter regn hittills och skörden ser lovande ut.

Artikelbild

| "Svala nätter under augusti och september är bra väder för äpplen" säger Jacob von Ehrenheim vid Grönsö slott.

– Men det är en skör bransch, kommer det en hagelsvärm kan allt vara förstört. Vi säger inte hej förrän frukten är under tak, säger Peter Sivander.

Stor skörd ger lägre priser, bra för kunden men kanske sämre för odlarna. Intresset för att handla lokalt direkt från odlaren har dock ökat.

– Det märker vi i vår äppelbod, folk gillar känslan av att handla närproducerat. Man är mer medveten om vad man äter, säger Peter Sivander.

Vid Grönsöö äppelodling ser skörden också bra ut i år även om Jacob von Ehrenheim är försiktig med att spå hur den blir i slutänden.

– Vissa sorter är det enormt mycket av medan andra ger mer normalt. Äpplen ger i allmänhet en bra skörd vartannat år, säger han.

Torkan under sommaren har dock märkts på träden som visar stressymptom trots att man har bevattning.

– Men den senaste tidens regn är väldigt positivt. Äpplena växer till sig lite och de senaste dagarnas svala väder ger dem mer färg. Svala nätter under augusti och september är bra väder för äpplen.

Traditionell äppelmarknad hålls vid Grönsöö sista helgen i september.