Larmet om branden kom strax efter klockan 12. Räddningstjänsten ryckte ut med styrkor från Enköping, Bålsta och Västerås. Robert Björklind var räddningsledare:

– Vi gick in med rökdykare eftersom bostaden var helt rökfylld, men familjen som bor var inte hemma. Det var däremot deras hund som tyvärr inte klarade sig utan har fått avlivas, sade Robert Björklind.

Ingen person skadades i branden, men lägenheten där den startade totalförstördes. Branden hade också spridit sig till vinden. Vid 14-tiden var branden släckt, men arbete pågick med att säkra så att inga brandhärdar låg kvar i vindsutrymmena över de fyra lägenheterna i husets övre plan.

Artikelbild

| Eric Blomgren, Philip Dalsgard med dottern Nicole, 2 år, i knäet, Karina Eng som larmade 112 och Clas Eng med hunden Ellie, i Åsundagårdens samlingssal.

Omvårdsboendet Åsundagården som ligger på grannfastigheten öppnade sin samlingssal där de evakuerade hyresgästerna kunde samlas under släckningsarbetet.

Karina Eng var den som ringde 112 och larmade brandkåren:

– Jag kände röklukt och när jag tittade ut såg jag hur rök trängde ut från lägenheten näst längst bort på övre våningen, och då ringde jag förstås 112.

Under tiden hade hennes make Clas kommit tillbaka från promenaden med hunden Ellie, och tillsammans hjälptes de åt att ringa på hos grannar för att varna dem. Andra hade då liksom Karina Eng känt röklukt och hjälpte till med att varsko övriga boende.

Artikelbild

| Branden i radhuslängan i Hummelsta var en av flera bostadsbränder i EP-området under februari.

Philip Dalsgard hade åkt in till Enköping för att handla när hans fru ringde och berättade vad som hände. Han och deras dotter Nicole 2 år, fanns bland dem som väntade i Åsundagårdens samlingssal på vidare besked från räddningstjänsten:

– Vår lägenhet är i andra änden av huset, vi har nyligen flyttat in i den. Jag visste att min fru och Nicole var i säkerhet, och min mamma som bor ganska nära oss var också med dem, så jag behövde inte vara orolig för dem, men det är ändå otäckt, säger Philip Dalsgard.

Enligt uppgift flyttade en barnfamilj in i lägenheten där branden utbröt, förmodligen först i köket, så sent som föregående helg. Ingen i familjen var hemma när branden startade.