Prisstegringen på bostäder bromsar in. De senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar att den senaste månaden innebar stiltje på bostadsrättsmarknaden, medan villapriserna steg med i snitt en procent. På årsbasis är ökningen alltjämt markant där bostadsrätter gått upp sju procent och villor nio procent, sett över hela landet.

I Uppsala län skedde inga större förändringar under april månad. Snittpriset för en bostadsrätt ligger på 2 292 000 kronor, siffran för Uppsala kommun är 2 554 000 kronor – något mindre än för en månad sedan. Kvadratmeterpriset landar på 35 694 kronor för länet respektive 40 253 för Uppsala kommun. För villor i länet har priserna rört sig marginellt uppåt, det gäller dock inte Uppsala kommun där man nu i genomsnitt får ge 4 210 000 kronor för ett hus. Mest har villorna i Håbo kommun ökat.

– Det är många nya nyproduktionsprojekt som säljstartat det senaste året och utbudet av nyproducerade bostäder ligger på en väldigt hög nivå. Det är naturligtvis positivt för konsumenterna som har mycket att välja mellan samtidigt som det leder till längre försäljningstider och en viss press på priserna, säger Tomas Widerlöv, vd på Widerlöw & Co i ett pressmeddelande.

I de tre storstäderna visar Valueguards så kallade Hox-index att priserna på borätter till och med har sjunkit något, mest i Malmö, minus 0,9 procent.

Huruvida det är en begynnande vändning efter år av prisuppgångar är svårt att sia om.

– När avmattningen kommer vet man inte, avmattningen vi ser nu skulle kunna vara en början, men det har vi sagt många gånger, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Malmö kan ändå ståta med uppgångar på årsbasis med 17–18 procent på bostadsrätter.

Fotnot: För småhus ligger Svensk Mäklarstatistik cirka fyra månader före myndigheternas räkning (SCB) på grund av att de kommer in vid kontraktsskrivning snarare än efter lagfartshantering. Det kan medföra att det uppstår skillnader mellan olika rapporter.