Den nya tjänsten som kallas Meröppet infördes egentligen redan i november förra året på Björklingebiblioteket. Det har tidigare prövats på lilla Vattholmabiblioteket med gott resultat och det var med viss spänning de ansvariga såg fram emot att pröva konceptet på ett lite större bibliotek. Större framförallt vad gäller antal lån och mediebestånd. ”Meröppet” innebär kort sagt att besökare, som registrerat sig som Meröppet-låntagare, har tillgång till biblioteket alla dagar året om. Poängen är att biblioteket blir mer tillgängligt för Björklingeborna oavsett om personal finns på plats eller inte. Folk använder alltså sitt lånekort eller knappar in sina personuppgifter vid en dosa i entrén och kommer därigenom in i biblioteket. Väl där kan de själva göra mycket av det man vanligen gör på ett bibliotek – enda skillnaden är att man klarar sig själva helt utan personal. Nu, i september, är cirka 300 Björklingebor registrerade och kan tillgodogöra sig servicen på biblioteket 12 timmar om dagen, från klockan 08 till 20 alla dagar, vardag som helgdag.

– Vi har till exempel sett i våra loggar att folk faktiskt var här och använde biblioteket juldag, nyårsafton, och påskhelgen, säger platsansvariga samordnaren Erica Markne. 

På frågan om vad man då kan göra som Meröppet-besökare, svarar Erica:

Artikelbild

| Björklingebiblioteket ser ut som det ”alltid” har gjort men förändras inuti, sett till både utseende och verksamhet.

– Allt som man inte behöver vår hjälp till. Låna och återlämna böcker och andra medier, hämta ut reserverat material som man har beställt.

– Man kan också använda dator, skrivare och kopiator, sitta och hänga lite, läsa, ha mindre föreningsmöten, träffas med sin bokcirkel och koppla upp sig till vårt nätverk. Man kan även gå på toa, vilket inte alltid är så dumt. Där finns också skötbord.

Men är det inte risk för stölder om folk kan gå in själva? 

– Hittills har allt fungerat väldigt väl och alla användare får skriva på ett avtal där de godkänner våra regler, säger Erica Markne.

Artikelbild

| Biblioteket är inte så stort till ytan men har bra utlåningssiffror och ett ständigt inflöde av nya låntagare från skolan intill.

 Får vem som helst registrera sig?

 – Alla som är över 18 år kan registrera sig, och barn får gärna följa med sina vuxna in i lokalen

Artikelbild

| "Meröppet förstärker folks känsla av att biblioteket är deras och inte vårt", säger Erica Markne, platsansvarig på Björklingebibliotek.

Nu har ni haft det i snart 10 månader. Berätta om personalens erfarenheter och om hur du, som föreståndare, känner inför det hela nu? 

–Vi tycker verkligen att det är jätteroligt och positivt att få erbjuda detta till Björklingeborna och vi har också fått många positiva reaktioner. Mycket handlar om att det är så mycket lättare att ta sig till biblioteket, till exempel när man vill återlämna böcker man har lånat, säger Erica Markne.

Artikelbild

| Bibliotekarien Lovisa Björnström vid informationsdisken tar emot besökarnas förfrågningar.

– Det här gör ju också att fler som tidigare varit tveksamma inför att låna hos oss nu är mindre rädda för det. Jag har träffat barnfamiljer som tycker det är mysigt att kunna gå hit på helgen i lugn och ro. Meröppet förstärker också känslan hos folk av att biblioteket är deras och inte vårt.

Är ni det enda biblioteket i Uppsala kommun som har det här?

Artikelbild

| Cirka 300 besökare har nappat på detta med Meröppet.

 – Nej, Vattholmabiblioteket var först ut, sedan kom vi och näst på tur står Bälingebiblioteket.

 Jaha! När börjar det i Bälinge? 

– Planen är att det ska bli redan i höst eller möjligen först i början av nästa år. 

Så du är nöjd med Meröppet

– Ja, det har funkat precis så bra som vi trodde att det skulle göra – om inte bättre. 

Mer om hur Meröppet fungerar: https://www.youtube.com/watch?v=pVzo5tbJG9Q