Polis misstänks ha knarkat på Dragon Gate

Polisen, som arbetar i region Mitt, var ledig när kollegor fattade misstankar om att hen var knarkpåverkad på Scandinavia Electronic Festival - en festival som arrangerades på Dragon Gate i somras. Nu riskerar polisen få sparken.

Scandinavia Electronic Festival ägde rum i somras på

Scandinavia Electronic Festival ägde rum i somras på

Foto: Tor Johnsson/UNT arkiv

Älvkarleby kommun2019-11-07 19:08

Festivalen ägde rum på Dragon Gate i Älvkarleby mellan 31 maj och 2 juni i år, vilket UNT rapporterat om tidigare. Polisen bevakade evenemanget och genomförde drogkontroller. En person som kontrollerades av polisen var själv polis, men inte i tjänst. 

Den lediga polisen blev stoppad utanför en toalett eftersom poliskollegor tyckte att personen uppträdde påverkat. I förundersökningsprotokollet framgår att personen har haft "ryckiga, okontrollerade handrörelser", "utvidgade pupiller" och "forcerat gång och tal". Den lediga polisen framhöll att den var sjukskriven och åt mediciner på grund av depression. Polisen togs med för provtagning och en snabbanalys gav utslag på droger. Senare visade ett blodprov att polisen hade spår av amfetamin i blodet. I augusti åtalades polisen för ringa narkotikabrott vid Gävle tingsrätt. Polisen nekar till brott. Utöver narkotikabrott är polisen dessutom misstänkt för dataintrång, efter att ha gjort olagliga sökningar i polisens register. Än har inte någon dom meddelats, så i nuläget är det oklart om polisen får behålla sin tjänst. Polisens personalansvarsnämnd har i slutet på oktober yttrat sig i ärendet, efter en uppmaning från tingsrätten. Anders Thornberg, som är ordförande i nämnden, skriver att "mycket talar för att xxxxx kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom".

I början av december väntas domen falla. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!