Kan bli färre förskoletimmar i Älvkarleby

Kommunen utreder om barnen i Älvkarleby ska få färre timmar på förskolan. Från 25 timmar till 15 timmar i veckan.

Det är barn vars föräldrar är arbetssökande eller föräldralediga som skulle drabbas av de ändrade reglerna.

Det är barn vars föräldrar är arbetssökande eller föräldralediga som skulle drabbas av de ändrade reglerna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Älvkarleby kommun2019-11-10 10:00

Utbildnings- och omsorgnämnden behöver spara pengar och utreder nu hur de ska gå tillväga. Att sänka förskoletimmarna med tio timmar per vecka för arbetssökande och föräldralediga kan vara ett alternativ. I augusti månad beräknade man att nämnden skulle gå back 13 miljoner år 2019, och i september, alltså en månad senare, var prognosen ett minusresultat på 18 miljoner kronor.

Jenny Dahlberg som är ordförande i utbildnings- och omsorgsnämnden bekräftar att frågan är under utredning men menar att ingenting ännu är klart.
– Vi utreder möjligheten och tittar på hur mycket pengar vi skulle kunna spara samt vad detta i sådana fall skulle innebära för barn och personal, säger hon.

I Sverige har barn med föräldrar som är arbetssökande eller föräldralediga rätt att gå minst femton timmar i veckan i förskolan. Barn med föräldrar som arbetar eller studerar ska få gå i förskolan så mycket de behöver med hänsyn till föräldrarnas sysselsättning. Andra omständigheter till att barn kan få mer tid på förskolan är familjesituationen eller att det behövs för barnet psykiska eller fysiska utveckling. Från tre års ålder är förskolan avgiftsfri. 

Älvkarleby är för närvarande en av de kommuner i Uppsala län som erbjuder flest timmar för barn vars föräldrar är arbetssökande eller föräldralediga. Jenny Dahlberg kan inte säga när utredningen är färdig men menar att det möjligtvis skulle kunna vara till kommunfullmäktige den 27 november. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!