Hon har hjälpt 247 barnfamiljer med juklappar

Varje år hjälper Sabina Bär familjer med julklappar. "Ingen ska behöva vända ut och in på sig själv för att klara julen", säger hon.

Sabina hjälpte sin första familj år 2015.

Sabina hjälpte sin första familj år 2015.

Foto: Hanna Brolund

Älvkarleby kommun2019-11-09 21:00

Sabina Bär växte upp med en ensamstående mamma och vet vilken kamp julen kan vara.
– Jag vet hur mycket ångest mamma hade varje jul. Hon klarade sig precis, men det är många familjer som inte gör det, säger Sabina.

Idéen om Julhjälpen föddes när Sabina Bär år 2015 la ut en förfrågan i en mammagrupp på Facebook.
– Jag frågade om någon behövde hjälp att köpa julklappar till sin familj och fick då svar från en familj i Skåne. Året efter tänkte jag ” det här kan jag göra i större skala men i mitt närområde”.

Sagt och gjort. År 2016 startade Sabina ”Julhjälpen”. Första året hjälpte hon 45 familjer med julklappar och julmat.
– Många familjer jag pratar med skuldsätter sig för att barnen ska få en fin jul. Det ska man inte behöva göra, ingen ska behöva vända ut och in på sig själv för att klara julen.

Julhjälpen tar in ansökningar från barnfamiljer som är i behov av hjälp. Deras önskelistor läggs sedan ut i föreningens facebookgrupp där en insamling av juklappar och julmat sker. Privatpersoner donerar pengar och köper klappar och olika företag sponsrar med till exempel mat. Hittills har Sabina kunnat hjälpa alla som behöver hjälp –  totalt 247 familjer sedan starten år 2016.

Det är inte bara julklapparna som blir ett ångestmoment på julen utan även julmaten och jullovet.
– Vissa säger ”man får väl se till att spara undan pengar resten av året så man har till julen”. Men vissa familjer har pengar så att de precis får ihop det varje månad.  De har ingen möjlighet att spara pengar undan pengar, säger Sabina.

Sabina berättar att hon kommer ihåg varje familj och varje önskelista sedan starten. Deras livsöden är med henne. Hon delar med sig av ett minne.
– En jul fick jag ett meddelande på min telefonsvarare av barnen i en familj. De grät av glädje och sa att jag de inte skulle fått några julklappar utan min hjälp och att jag hade räddat hela deras år.

Det första åren jobbade Sabina själv med att köra ut julklapparna. Nu har hon några personer som hjälper henne. Själv levererar hon till dem som har skyddad identitet. Klapparna lämnar hon oinslagna. Det tillhör lite av julmyset att slå in julklappar, säger hon.

Flera av familjerna är återkommande, men inte på det sättet som man kanske tänker. Vissa personer som har fått julklappar ett år är året efter med och hjälper till. Och personer som tidigare har hjälp till kan året efter själva behöva hjälp.
– Saker och ting händer i livet och plötsligt behöver man hjälp. Man kan aldrig veta, säger Sabina.

Julhjälpen hjälper familjer i Gävleborg och norra Uppland.
Julhjälpen hjälper familjer i Gävleborg och norra Uppland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!