Grundstött fartyg fick bärgas

Det nederländska fartyget Helge gick under natten till söndagen på grund i Skutskärs hamn. Under måndagen kom skeppet loss.

En bogserbåt ska dra loss det fartyg som under helgen gick på grund i Skutskärs hamn. Bogserbåten på bilden har inget med texten att göra.

En bogserbåt ska dra loss det fartyg som under helgen gick på grund i Skutskärs hamn. Bogserbåten på bilden har inget med texten att göra.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Älvkarleby kommun2019-11-11 09:45

Det var runt klockan 03 under natten till söndagen som fartyget gick på grund i hamnbassängen, efter att ha lossat en last ved till Stora Enso. På måndagsmorgonen stod det 90 meter långa fartyget fortfarande kvar. 

Jan-Olov Johansson är hamnansvarig för Skutskärs hamn, som drivs av Södra Norrlands hamn och logistik AB.

– Just nu väntar man på lotsen, sedan ska man påbörja bogseringen, sade Jan-Olov Johansson strax efter klockan 09 på måndagsmorgonen.

Anledningen till grundstötningen ska ha varit de vindar som härjade i Skutskär under natten till söndagen.

– Det var ju snöstorm här, så det var en kraftig sidvind som fick fartyget att gå på grund. Eftersom skeppet blev mycket lättare efter att ha lossat sin last kom det upp högre ur vattnet, vilket innebar att det blev en större yta för vindarna att ta tag i, säger Jan-Olov Johansson.

Vid 13:00 hade fartyget bärgats och förts in till Skutskärs hamn för inspektion. Enligt tidigare uppgifter ska det inte ha gått hål på skrovet eller uppstått något läckage från båten. Fartyget stod enligt Jan-Olov Johansson inte heller i vägen för annan båttrafik i hamnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!