Minskad arbetslöshet i Älvkarleby

Sett till rekordåret 2017 har arbetslösheten sjunkit i kommunen. Men andelen utan sysselsättning är fortsatt hög jämfört med rikssnittet.

Kommunens mål är att fler än 80 procent ska vara sysselsatta i åldern 20-64 år år 2020.

Kommunens mål är att fler än 80 procent ska vara sysselsatta i åldern 20-64 år år 2020.

Foto: Jessica Gow/TT

Älvkarleby kommun2019-11-03 11:54

Idag är 8,9 procent av kommunens invånare arbetslösa, en bit över snittet i Sverige där 7 procent är arbetslösa. 
– Det är egentligen ett statligt misslyckande. Kostnaderna hamnar dock på oss i kommunen, säger näringslivschef Martin Andaloussi.

År 2017 var arbetslösheten högsta på nio år i kommunen, 11,5 procent. Efter det har den sjunkit. Enligt Martin Andaloussi är det en kombination av högkonjunkturen och att kommunen har jobbat aktivt med att minska arbetslösheten bland speciellt utrikesfödda och unga.

Sedan 2017 har ungdomsarbetslösheten minskat med 4,5 procent och arbetslösheten bland utrikesfödda med 4,9. Arbetslösheten ligger nu på 15,4 respektive 30,8 procent.

Kommunen jobbar idag mer praktiskt med dessa grupper. Ungdomarna jobbar tätt tillsammans med en ungdomscoacher som guidar dem i arbetslivet likt en mentor. SFI-verksamheten kompletteras med aktiviteter som cv-skrivning och praktik.

Kommunens mål var att år 2020 ha en arbetslöshet på 5,7 procent, när kommer man nå det målet?
– Det är svårt att säga. Målet är ju inte helt omöjligt att uppnå men det är svårt. Vi är långt ifrån nöjda nu men man måste också fira de små segrarna, till exempel att ungdomarbetslösheten sjunkit, säger Martin Andaloussi.

Hur ser framtiden ut för kommunen?
– Jag tror att vi har en bättre framtid att vänta. Det finns ingen anledning för mig att tro något annat med tanke på hur mycket vi har lyckats minska arbetslösheten sedan år 2017. Det enda som egentligen skrämmer mig är lågkonjunkturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!