Beslut om öppet wifi i kommunen kan rivas upp

År 2017 beslutades att det skulle bli öppet wifi i kommunen. Verkställandet har dock dragit ut på tiden och nu föreslår man att beslutet ska upphävas.

Den 13 november ska kommunstyrelsen besluta huruvida beslutet ska rivas upp.

Den 13 november ska kommunstyrelsen besluta huruvida beslutet ska rivas upp.

Foto: Lisa Åserud/TT

Älvkarleby kommun2019-11-13 12:00

Det skulle finnas fri wifi-uppkoppling mellan 6-24. på centrala platser i kommunen, enligt tidigare fullmäktigebeslut. Tanken var att skapa en mer attraktiv kommun både för invånarna, turister och företag. Nu, två år senare, menar man att det blir för dyrt.

Det ekonomiska läget i kommunen är kritiskt, i september var prognosen att kommunen skulle gå 11,3 miljoner back. Bara en månad tidigare beräknades man gå 10 miljoner back, det är alltså en skillnad på 1,3 miljoner.
– Jag anser inte att det är försvarbart att genomföra förslaget med tanke på kommunens ekonomiska läge, säger Marie Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kunde ni har varit mer förutseende när ni tog beslutet?
– Nej det tycker jag inte. När beslutet togs tyckte vi att det var rimligt och med kostnader som vi kunde hantera, säger Marie Larsson.

Man menar också att kostnaderna har blivit högre än beräknat. Första uträkningen visade att det skulle kosta 300 000 kronor att installera nätverket och 36 000 kronor per år att driva. Den nya uträkningen visar att driftkostnaden kommer ligga på 150 000 kronor per år.

Beslutet togs år 2017, hur kommer det sig att detta kommer upp på bordet först nu?
– Vi har prioriterat digitalisering av kommunala verksamheter, till exempel i skolan. Därför har det här legat på is.

Den 13 november ska kommunstyrelsen ta sitt beslut och därefter går det vidare till kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!