När denna upplaga trycks skiljer omkring en procentenhet mellan alliansen och det rödgröna blocket, till de rödgrönas fördel. Tendensen var, som alltid när de 6 000 valdistrikten ska sammanställas, att partierna till höger vinner stöd ju längre valkvällen lider. Allt pekar alltså på att det skiljer några tiondels procent mellan de båda blocken, precis som SVT:s vallokalsundersökning (valU) visade redan vid 20.00-tiden i går (39,6 procent mot 39,4 till alliansens fördel).

De tiondelarna är viktiga. Inte minst för Centern och Liberalerna, som under inga omständigheter vill luta sig mot SD för en kommande alliansregering. För moderater och kristdemokrater spelar det mindre roll, vilket hördes redan tidigt i går kväll från partiernas valvakor. ”Nu ska vi fälla Löfven”, var andemeningen i kommentarer från exempelvis Tomas Tobé (M) och Lars Adaktusson (KD).

Om allianspartierna vaknar med färre mandat än de tre rödgröna partierna utbryter det som många fruktat, och som mycket väl kan spräcka alliansen. M och KD ska alltså hävda den ”icke-socialistiska majoriteten” i riksdagen vilket kan sluta precis hur som helst. I bästa fall med en blocköverskridande regering, i värsta fall med minoritetsregeringar med bara M, bara S eller med M och KD.

Det jublades på många håll under valkvällen, men i de flesta fall var det mycket oklart varför. På Socialdemokraternas och Moderaternas valvakor var stämningen hög när SVT:s vallokalsundersökning (ValU) presenterades vid 20.00. Vilket kan tyckas märkligt då båda de stora partierna backat med fem procentenheter var. I fallet Socialdemokraterna handlar det nog om låga förväntningar, då man fruktat ett ännu större ras. I Moderaternas fall handlar det om att alliansen alltså samlade ett något större stöd än de rödgröna.

Det tredje blocket, Sverigedemokraterna, går som väntat kraftigt framåt, men ändå bara till knappt 18 procent när två tredjedelar av distrikten räknats. Miljöpartiets riksdagsstatus hängde ett tag på en skör tråd. Återhämtningen kom men valresultatet kommer ändå att vara en besvikelse. Liksom det är för de väntade framgångspartierna C och V. Inte riktigt så bra som man trott.

Den verkliga vinnaren, kanske den enda, är Kristdemokraterna, som var helt uträknade från riksdagen långt in på sommaren. I valrörelsen får vi lika mycket tid som de andra sju partierna och det tänker vi utnyttja, sade partiledaren Ebba Busch Thor då. Det måste man verkligen säga att hon har gjort.

Förhoppningen man kan ha är att alliansen ändå klarade att gå förbi mot slutet. Om detta blev valresultatet kommer med all sannolikhet Stefan Löfven att avgå och alliansen att bilda en ny regering. Det passiva stödet från ett starkare SD kommer förstås att diskuteras ymnigt under de kommande veckorna. Men i princip är det ingenting som skiljer denna hypotetiska regering från alliansregeringen 2010-2014. Förutom SD:s storlek, vilket förstås inte är oväsentligt.