Det finns ideologiska skillnader i svensk politik. Det måste påpekas eftersom det ibland försvinner med allt tal om samarbete och blocköverskridande lösningar. Efter valet har exempelvis sprickan inom alliansen blivit tydlig, i synen på Sverigedemokraterna. KD säger öppet att man vill ta stöd av SD och M håller på att slitas itu av frågan. L och C, å sin sida, har helt uteslutit en alliansregering som måste förlita sig på SD.

Samma skillnader finns på vänstersidan, men med en tydlig gradskillnad. Det finns ett skäl till att Vänsterpartiet nobbades av regeringen 2014, dock är motviljan inte djupare än att de tre rödgröna partierna har samarbetat i olika former under 20 år. Om man utsträcker regeringsunderlaget till L och C blir ekvationen helt annorlunda. V:s grundläggande syn på exempelvis skatter, företagande och valfrihet gör ett långsiktigt samarbete omöjligt, vilket också Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) varit tydliga med.

Vilken tur då att dessa problem inte finns efter valet till Uppsala kommunfullmäktige. SD blev inte tredje största parti, inte ens fjärde eller femte störst, vilket öppnar för helt andra möjligheter. Inte för alliansen, deras problem i Uppsala är identiskt jämfört med i riket, men för ett mittensamarbete. S, C, L och MP har tillsammans egen majoritet i fullmäktige.

Men Liberalerna valde på torsdagskvällen att låsa sig för en uppgörelse med S och MP, utan C. ”Alliansen var mindre än de rödgröna och rosa. Nu bryter vi blockpolitiken och skapar något som är bra för Uppsala”, sade gruppledaren Mohamad Hassan till UNT.

På fredagsmorgonen meddelades att L får kommunalrådsposter för skola, arbetsmarknad och företagande och det värmer förstås. Tillfälligt. Men hur går det framåt omröstningen 15 oktober, när V och Fi tillåts fälla avgörandet. Antingen får de ett substantiellt inflytande över politiken eller så lägger de ned sina röster och öppnar för lottning mellan Erik Pelling (S) och Fredrik Ahlstedt (M) om posten som ordförande i kommunstyrelsen (båda får då 35 röster var).

Och hur ska Uppsala styras sedan? Kommer SD att få ett stort inflytande med sina sju mandat? Eller ska den röd-grön-ljusblåa minoriteten försöka kryssa sig fram och genomföra V-politik? Nej, Mohamad Hassan, det här blir inte bra för Uppsala. Varken ideologiskt eller praktiskt. Precis som i riksdagen finns det många tusen väljare som förväntar sig några rundor till, att alla möjligheter prövas, innan det är klart.

Det är inget fel i sig på konstellationen S-L-MP. S och MP är förstås helnöjda, vana som de är med att ha V vid sin sida. Men något mittenstyre blir det inte och Liberalernas matematiska inflytande blir 8/44, 18 procent. Det är så nära full utdelning man kan komma för ett rödgrönt styre som förlorat stort i valet.