Veckan efter EU-valet kan den som vill ta en promenad på 200 meter i Valsätra, genom tre olika valdistrikt och tre olika världar. Från vändplanen i slutet av Bandstolsvägen, valdistriktet Sydvästra Valsätra, är det 100 meter till de första portarna på Linrepevägen eller Spinnrocksvägen, distriktet Valsätra-Spinnrocksvägen. Ytterligare 100 meter bort står de första kedjehusen på fältet, i distriktet Nordöstra Valsätra.

Promenaden går från 24,4 procents valdeltagande, via 45 procent till 73,7 procent på villagatorna. Från höghus, via trevåningshus till egna hem. Från gängkriminalitet, via lägre medelklass till övre medelklass. Den gamla distriktsindelningen, norra och södra Valsätra, var förlåtande då gränsen var strikt geografisk. Den nya indelningen visar exakt hur segregationen ser ut. Och det är bra.

Det är aldrig bra att sopa problem under mattan. Gottsunda-Valsätra betecknas av polisen som ett särskilt utsatt område. Vad pratar de om, undrar nog den som cyklar genom Valsätra, bort mot östra och vidare till södra Gottsunda. Och ja, det handlar i själva verket om en handfull mycket utsatta adresser, från Gottsunda centrum och 500 meter norrut längs Hugo Alfvens väg. Bandstolsvägen är den mest utsatta av alla.

En liknande beskrivning kan göras av Gränby. I det lilla valdistriktet Västra Gränby intill Råbyvägen var valdeltagandet 34,4 procent. Här når grannarna, Norra Gränby och Östra Löten, knappt över 50 procent men det är ändå hyfsat nära genomsnittet i Uppsala kommun på 63 procent.

”Ett stort misslyckande för integrationen och delaktigheten i samhället”, säger Amil Sarsour, ordförande i SiU, en organisation som samlar invandrarföreningar i Uppsala, om att valdeltagandet minskat i vissa stadsdelar (UNT 31/5). Och visst är det så. Kommunen reagerar yrvaket, ”vi gjorde extra insatser”, men kan kanske fokusera mer på vissa adresser till nästa gång. Tänk vad lite mer rättvisande gränser för distrikten kan åstadkomma, kanske på fler områden än valdeltagande.