Vi får åtminstone skratta åt Sveriges Nato-fjäskande

I Turkiet hade komiker som Kristoffer Ahonen Appelquist och Kadir Meral åtalats på fem röda.

Att jämföra Turkiets president Erdogan med Gollum från Sagan om Ringen? I Sverige är det tack och lov inget brott att förolämpa Erdogan.

Att jämföra Turkiets president Erdogan med Gollum från Sagan om Ringen? I Sverige är det tack och lov inget brott att förolämpa Erdogan.

Foto: Burhan Ozbilic/Warner Bros

Ledarkrönika2022-10-07 11:08
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var som om SVT:s satirprogram Svenska nyheter hade prickat in varje öm tå hos den turkiska regimen. I ett nyligen sänt program titulerades president Recep Tayyip Erdogan "vetoturken", och kallades för "dåre" av programledaren Kristoffer Ahonen Appelquist. Till råga på allt fick sedan den svensk-kurdiske komikern Kadir Meral ta över programmet med "Kurdiska nyheter" och bjuda på fler skämt om Erdogan - på kurdiska. Dessutom: Den kurdiska flaggan och kurdisk musik.

Regimtrogna turkiska medier rasade och i veckan kallades Sveriges ambassadör i Turkiet upp till det turkiska utrikesdepartementet

På en presskonferens fick statsminister Magdalena Andersson frågan om vad uppståndelsen kan innebära. Hon svarade med tom blick att "vi lever upp till den överenskommelse" som finns mellan länderna. Det upprepade Andersson även när europeiska ledare - och bland andra Erdogan - möttes i Prag i veckan. 

I Turkiet är det sedan länge förbjudet att förolämpa presidenten, ett brott som allt ifrån kändisar till barn åtalas för. "Brottet" ger fängelse i minst ett år, och man döms hårdare om förolämpningen sker offentligt eller av en journalist. Tidigare i år greps exempelvis tv-journalisten Sedef Kabas för att hon kommenterat Erdogans presidentskap med det turkiska ordspråket ”en oxe blir inte kung för att den kommer in i palatset, utan palatset blir en ladugård”.

Tiotusentals har åtalats och de bisarra exemplen är många, som när en turkisk läkare åtalades efter att på Twitter ha lagt ut ett collage med Erdogan intill Gollum från Sagan om ringen. 

Inte heller är det första gången det turkiska styret lägger sig i vad som visas eller sänds i andra länder.

När den tyska regionala public service-kanalen NDR våren 2016 sände en satirlåt om Erdogans förföljelser av journalister, kurder med flera kallades Tysklands ambassadör upp för att läxas upp. I Ankara krävdes det att de tyska myndigheterna skulle se till att satirinslaget raderades från internet (Der Spiegel, 29/3 2016). Sången finns naturligtvis på YouTube och har i skrivande stund fått 16 499 067 visningar. Hot om censur är alltjämt effektiv reklam för det skämt, den bok eller den konst som påstås ha gått över gränsen.

Erdogan hotade även med veto när Danmarks Anders Fogh Rasmussen kandiderade till posten som Natochef. Då var det Jyllands-Postens Muhammedkarikatyrer Turkiet protesterade emot. Även Emmanuel Macrons Frankrike, där Erdogan varit ett tacksamt motiv för satirtidskriften Charlie Hebdo, får stå ut med den turkiske presidentens många utfall.

Turkiska UD beskriver nu sketchen i SVT:s Svenska nyheter som ”förnedrande”. Den svenske ambassadören Staffan Herrström fick höra att det ”oförskämda” i programmet minsann inte accepteras av Turkiet. Erdogan sade i veckan även att ”Så länge terrorister demonstrerar på svenska gator och sitter i parlamentet kommer Turkiet inte ha en positiv inställning till Sverige”. 

Det är alltså inte våldsbejakande nazister eller jihadister han syftar på med "terrorister". 

Hade turkisk lag gällt här hade komiker som Kristoffer Ahonen Appelquist och Kadir Meral gripits och åtalats på fem röda.

Sverige tog nyligen bort vapenembargot mot Turkiet. Numera kan Magdalena Andersson inte ens ta avstånd ifrån att Selahattin Demirtaş, oppositionsledaren för det socialdemokratiska systerpartiet HDP, hålls fängslad i Turkiet. En M-ledd regering lär om möjligt lägga sig ännu plattare för Erdogan. 

Det är sannerligen inte vackert. Men i ett fritt land går det åtminstone att skratta åt.