Lyssna pÄ Àrkebiskopens kloka ord om invandring

Den tidigare Ă„siktskorridoren har ersatts av en ny.

Martin Modéus

Martin Modéus

Foto: Victor Bomgren

Ledarkrönika2023-12-18 16:30
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

SĂ„ mĂ„nga utsatta mĂ€nniskor som möjligt ska fĂ„ hjĂ€lp. Vi fĂ„r inte begrĂ€nsa migrationsfrĂ„gan till enbart svenska problem eller möjligheter. Det finns mĂ„nga perspektiv av migrationen – somliga Ă€r plus somliga Ă€r minus. Man ska inte skuldbelĂ€gga grupper för samhĂ€llsproblem.

Ärkebiskopen Martin ModĂ©us nyanserade resonemang om invandringen, i SVT-programmet 30 minuter, kom mycket lĂ€gligt. Inte för att det han sade Ă€r det minsta uppseendevĂ€ckande. Men för att nyanserna Ă€r sĂ€llsynta i dagens politiska debatt, som ModĂ©us konstaterar har "kantrat över i en rĂ€tt smal korridor dĂ€r det mest handlar om stĂ€ngda grĂ€nser och hĂ„rda tag".

FrÄn den tidigare korridoren, att det bara Àr att se invandringens möjligheter och inte eventuella problem, har vi hamnat i ett lÀge dÀr invandring nÀstan uteslutande beskrivs som problem.

Socialdemokraterna signalerar tydligt att det framöver Àr en restriktiv migrationspolitik som gÀller, och Tidöpartiernas senaste drag Àr att lÄta Konjunkturinstitutet rÀkna ut kostnaderna för invandring. Det kan man för all del göra, men det Àr inte sÄ att kunskapen om invandringens ekonomiska effekter har saknats.

Jan Ekberg, som var professor i nationalekonomi, forskade i Àmnet i decennier. Han kunde konstatera att invandringen fram till ungefÀr 1980 var en "plusaffÀr". Migranterna hade en gynnsam ÄlderssammansÀttning och kom in pÄ arbetsmarknaden. I takt med att arbetsmarknadsintegrationen försÀmrades blev resultaten dÀrefter.

AlltsÄ: invandring i sig "kostar" inte, men arbetslöshet Àr givetvis kostsamt. Att arbetslösheten Àr stor inom vissa grupper, sÀrskilt bland kvinnor frÄn lÀnder med hög analfabetism och hemmafrunorm, rÄder det ingen tvekan om.

Det hĂ€r Ă€r förstĂ„s inga nyheter för landets ledande politiker. 

Som Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias BÀckström Johansson har sagt Àr det partiets förhoppning att utrÀkningen ska leda till "paradigmskiftet dÀr vi frÄngÄr den massinvandringspolitik som har rÄtt under lÄng tid" (SVT, 6/12). Man vill alltsÄ lÄta Konjunkturinstitutet rÀkna för att SD hoppas pÄ marknadsföring för den egna politiken. Det Àr nÄgot annat Àn att vilja fÄ fram fakta för att pÄ bÀsta sÀtt forma politik.

De borgerliga regeringspartierna verkar ha mĂ€rkligt fĂ„ invĂ€ndningar. 

I stĂ€llet Ă€r det Ă€rkebiskopen som pĂ„minner om det sjĂ€lvklara: Det finns mĂ„nga perspektiv av migrationen – bĂ„de plus och minus. SkuldbelĂ€gg inte grupper.