Ur valfri sändning av vädret i SVT eller TV 4: ”Och hur blir vädret i helgen, x (aktuell meteorolog)? Denne redogör för prognosen och sammanfattar kanske: ”Vi får alltså uppehåll, soligt och varmt för årstiden i stora delar av landet”. ”Det tackar vi för!”, säger nyhetsankaret med ett stort leende.

Som svensk är man glad över sol och värme, helt naturligt då det finns stora inslag av mörker och kyla under året. Men frågan är om man alltid måste vara så oreflekterat glad. Behövs det inte nederbörd för växtligheten, den vilda liksom för åkrarna och trädgårdarna? Jo, men bara inte i påsk, kanske? Men när då, då? Valborg och första maj? Nationaldagen eller skolavslutningen?

Längtan efter sol finns i ryggraden så till den grad att elden i skogarna tog verklig fart innan vi började oroa oss förra sommaren. Länge var det baddräkt på och lata dagar på stranden. Resan till Grekland avbokades. Äntligen kunde vi ha det så här i Sverige också.

Nivåerna i kraftbolagens vattenmagasin ligger nära det normala, främst på grund av en snörik mars månad. Även grundvattnet har fyllts på något i mindre magasin. Men de stora grundvattenmagasinen har nivåer under eller mycket under de normala för årstiden i nästan hela landet, skriver SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) på sin hemsida. Hoten är störst mot de egna borrade brunnarna men vattenbristen kan sprida sig snabbt. ”För att få en normal situation behövs betydligt mer nederbörd innan sommaren”, enligt SGU.

Nej, våren behöver inte regna bort. Det vi bör rädas i klimatförändringens tid är varken sol eller regn, utan extremväder. Det borde prägla oss alla och även väderrapporterna. Vad hände med det gamla uttrycket ”efter regn kommer sol”? ”I helgen får vi skurar till en början, men uppsprickande molntäcke. Söndagen blir solig och varm men ett lågtryck närmar sig…” Perfekt! Sedan vore det inte fel med en helt normal sommar som försvinner i mängden.