Miljöpartisterna får ofta frågan varför det inte går bättre i opinionen. Senast i SVT:s Agenda (12/1). Partisekreteraren Märta Stenevi svarade tappert att det syns en liten ökning. Men fem procents väljarstöd är inget att yvas över. Klimatfrågan väcker stort engagemang och i andra länder går det bra för gröna systerpartier.

I Syd- och Östeuropa är dock gröna partier oftast små. Men i nord- och västeuropeiska länder går det desto bättre. Allra bäst i Tyskland, där De Gröna i mätningar har etablerat sig som näst största parti med stöd på över 20 procent.

 

I Österrike har De Gröna just bildat regering med konservativa ÖVP efter ett valresultat på 14 procent och med opinionssiffror ännu något högre. Regeringsprogrammet är en kombination av kraftfull miljöpolitik och restriktiv migrationspolitik. Förvånande från ett svenskt perspektiv, som om M och MP skulle enas om att avveckla kärnkraft och skärpa migrationspolitiken.

I Finland, Belgien och Nederländerna är opinionsstödet över eller runt tio procent. I Frankrike gjorde Ekologerna ett bra EU-val. I Storbritannien skulle De gröna sannolikt ha högre stöd om valsystemet inte gynnade större partier.

 

Något som skiljer MP från andra gröna partier är det myckna styrandet. Partiet är inne på den andra mandatperioden som regeringsparti. I regioner och kommuner är MP sedan länge med och styr, såväl med alliansen, röda partier och blocköverskridande.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan Miljöpartiet framstod som ett protest- och antietablissemangsparti. Kavajen har ersatt lusekoftan. Pragmatism gäller.

Det gäller hittills inte i lika hög grad i andra länder. I Finland är De Gröna med i regeringen, men stod utanför förra mandatperioden. I Tyskland styr De Gröna i delstater med både höger och vänster. Men har varit i opposition sedan 2005 på den federala nivån. I Nederländerna valde de att stå utanför en bred regering.

 

Frågan är hur gröna partier i andra länder klarar att vara med och styra under långa perioder. I Finland ligger de hittills kvar på valresultatet, och koalitionen i Österrike är alldeles ny. I Tyskland har De Gröna ofta haft bättre opinionssiffror än valresultat, men mycket tyder på att de går in i regeringen efter nästa val.

Små pragmatiska partier kan i oklara parlamentariska lägen få stor inflytande. Liberalerna talar också gärna om att de är med och styr på många håll i landet. Förståeligt, politik handlar om att få största möjliga genomslag för den egna politiken.

Men det har sina risker. Särskilt små partier riskerar att ”regera ihjäl sig”. MP har mer makt än väljare.