Tomma LO-tunnor skramlar allra mest mot S

LO:s tilltrÀdande ordförande bÀr en 1980-talskostym som skaver i sömmarna.

Susanna Gideonssons retorik mot S lÀr tonas ned ganska snart.

Susanna Gideonssons retorik mot S lÀr tonas ned ganska snart.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-05-22 16:56
Detta Àr en ledare. UNT:s ledarsida Àr liberal.

De första 100 Ären var inte sÀrskilt lugna. Arbetarrörelsens bÄda grenar, den fackliga och den politiska, kom lÄngt ifrÄn alltid överens. Det sÄ kallade Rosornas krig (sent 1980- och tidigt 1990-tal) var ett resultat av decenniers strider, som handlade om sÄvÀl Socialdemokraternas marknadsliberalisering som LO:s radikalisering (löntagarfonderna). Men nÀr det kom till kritan hade bÄda sidorna av rörelsen allt att vinna pÄ att hÄlla ihop. Och vann det gjorde man, allt som oftast.

Det som hÀnt pÄ 2000-talet Àr att S förvandlats till ett 30-procentsparti, som bÀst. Och att allt fÀrre av S-vÀljarna hör till LO-kollektivet. Utvecklingen har accelererat. För tio Är sedan röstade fortfarande 60 procent av LO-medlemmarna pÄ S, i dag gör en knappt hÀlften sÄ stor andel det. Sverigedemokraterna passerade S som största parti inom LO i slutet av 2019, enligt sammanvÀgda mÀtningar frÄn Sifo (Expressen 22/10 2019).

PĂ„ webbkongressen 15 juni kommer av allt att döma Susanna Gideonsson att vĂ€ljas till ny LO-ordförande efter Karl-Petter Thorwaldsson. I sin avsiktsförklaring lovar hon att hon ska driva moderpartiet framför sig och tillvarata medlemmarnas intressen: ”Om S inte driver sann S-politik kommer LO vara skoningslösa”, skriver hon (DN Debatt 20/5).

Hon ska sÄledes driva en knapp tredjedel av riksdagsledamöterna framför sig, för en politik som en knapp tredjedel av medlemmarna kan tÀnkas föredra.

Den politiken, ökad jÀmlikhet och ökad trygghet pÄ arbetsmarknaden, överraskar inte den som nÄgon gÄng hört ett förstamajtal eller en partiledare inleda en S-kongress. Men nu leder Socialdemokraterna en regering med ytterligare tre partier som underlag. Medvetet eller omedvetet framstÄr Gideonsson i sin kritik som en Jonas Sjöstedt (V). Det ÄterstÄr att se hur skoningslös hon kommer att vara i partiets verkstÀllande utskott (VU) nÀr makten stÄr pÄ spel.

Susanna Gideonssons retorik liknar flera av företrÀdarnas. Men paradoxalt nog sluter sig rörelsen samman nÀr det borde blÄsa som hÄrdast. Om det beror pÄ sjÀlvbevarelsedrift, rÀdda vad som rÀddas kan, sÄ har det i alla fall inte fungerat hittills.

Hon vÀljs i en tid nÀr bÄde a-kassan och karensdagen i sjukförsÀkringen ÄterstÀllts till 1980-talsnivÄer, pÄ grund av coronakrisen. De nivÄerna ska behÄllas, hÀvdar Gideonsson, samtidigt som regeringspartiet S har en gigantisk uppgift i att ta ansvar för en krisekonomi under Ären fram till valet. Kommer S-valarbetaren Gideonsson att rÀtta in sig i ledet, eller ska hon riskera att V och SD fÄr dela upp Äterstoden av LO:s S-vÀljare mellan sig?