Herr Erdogan Àr en förolÀmpning

Tror vÄr regering pÄ framgÄng genom att be om ursÀkt för svensk demokrati?

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Foto: Burhan Ozbilici

Ledare2023-01-24 10:11
Detta Àr en ledare. UNT:s ledarsida Àr liberal.

SĂ€kerhetspolitik har alltid anvĂ€nts som skĂ€l för att ifrĂ„gasĂ€tta yttrandefriheten. NĂ€r Torgny Segerstedt pĂ„ Göteborgs Handels- och sjöfartstidning i slutet av 1930-talet skrev en ledare med de avslutande orden ”Herr Hitler Ă€r en förolĂ€mpning” protesterades det högljutt i Tyskland. Ture Nerman, Ă€ven han framtrĂ€dande antinazist under andra vĂ€rldskriget, skrev i tidskriften Trots allt! om ”Hitlers helvetesmaskin” och hamnade i fĂ€ngelse för att ha smĂ€dat Hitler. PĂ„ den tiden var det antinazister som straffades och fick sina tidningar beslagtagna.

Även 2006 anvĂ€nde utrikesminister Laila Freivalds, i Göran Perssons socialdemokratiska regering, sĂ€kerheten som argument nĂ€r hon sĂ€nde ursĂ€ktsbrev till muslimska lĂ€nders regeringar för att SD-Kuriren pĂ„ sin sajt hade utlyst en MuhammedkarikatyrtĂ€vling. Utrikesdepartementet kontaktade webbhotellet, företaget Levonline, och SD-sajten slĂ€cktes ner.

HĂ€romdagen kallade utrikesminister Tobias Billström (M) turkisk ilska mot en protestaktion med en Erdogandocka i Stockholm för ”berĂ€ttigad”. Statsminister Ulf Kristersson fyllde i och kallade protesten ”ett sabotage mot den svenska Natoansökan”, och sade att det Ă€r ”farligt för svensk sĂ€kerhet att agera pĂ„ det sĂ€ttet”. 

I samband med att Rasmus Paludan brĂ€nde en koran nĂ€ra Turkiets ambassad i Stockholm i helgen ryckte Kristersson Ă„ter ut för att markera avstĂ„nd. Via statsministerns officiella Twitterkonto lĂ€t han meddela att det Ă€r en ”djupt respektlös handling” att brĂ€nna böcker som för mĂ„nga anses heliga. Kristersson sade sig vilja uttrycka sympati för ”alla muslimer som tagit illa vid sig”.

TvĂ„ frĂ„gor infinner sig genast: Ska regeringen hĂ€danefter ta stĂ€llning mot alla lagliga protester som kan tĂ€nkas uppröra? Har det nĂ„gonsin ”hjĂ€lpt” att regeringsföretrĂ€dare ber omvĂ€rlden om ursĂ€kt för anvĂ€ndandet av yttrandefriheten? 

Den danska regeringen var desto tydligare i försvaret av yttrandefriheten efter Jyllands-Postens publiceringar av tolv karikatyrer. Det hindrade inte danske Anders Fogh Rasmussen frĂ„n att bli generalsekreterare för Nato, trots turkiska protester. PĂ„ liknande sĂ€tt har Frankrikes Emmanuel Macron, efter terrordĂ„det mot satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion och halshuggningen av lĂ€raren Samuel Paty, varit föredömligt tydlig. Macron har vĂ€grat be om ursĂ€kt för yttrandefriheten. För det har Turkiets Erdogan pĂ„stĂ„tt att den franske presidenten behöver ”sinnesundersökas”. 

VÄra regeringsföretrÀdare borde föredra sÄdana förolÀmpningar, i stÀllet för detta lismande inför en antidemokrat. Det Àr lika ryggradslöst som lönlöst.